Pár évtizeden belül Magyarországon is kialakulhat vízhiány

2019. augusztus 12.

Hírek

A klímaváltozás okozta extrém vízhiány már nemcsak az afrikai és közel-keleti, hanem az európai országokat is fenyegeti – derül ki a World Resources Institute nevű amerikai kutatóintézet legújabb tanulmányából. Az InfoRádiónak nyilatkozó klímakutató szerint pár évtizeden belül Magyarországon is kialakulhat vízhiány.

Magyarország felemásan teljesít

2019. március 22.

Hírek

Bár a megújulók jelentősen előretörtek az utóbbi években, az uniós céloktól egyre távolabb vagyunk. Pedig a klímaváltozás ellen így tudnánk felvenni a küzdelmet, ahogy a fővárost sújtó légszennyezettséggel is – hangzott el a Napi.hu és a Lounge Communication Hungarian Energy Investors Forum 2019 című konferenciáján.

Éghajlatváltozás – Meg tudjuk még állítani?

2019. február 07.

Helyszín: Közép-európai Egyetem, Budapest, Nádor u. 15.

Programok

2018 volt az eddig mért legmelegebb év Magyarországon. Évente több százan halnak meg hazánkban a súlyos hőhullámok miatt. A legfrissebb ENSZ klímajelentés szerint alig 10-20 jó évünk maradt. Előrejelzések szerint hamarosan kipusztulnak a jegesmedvék, egyes növény- és állatfajok, soha nem látott betegségek és rég elfeledett járványok üthetik fel a fejüket. Milyen következményei lesznek ránk nézve?… Tovább »

Ürge-Vorsatz Diana: minden baj oka a túlfogyasztás

2019. január 22.

Hírek

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete, az IPCC kiadta új jelentését, mely arról szól, hogyan fékezhetjük meg a globális felmelegedést 1,5 Celsius-foknál. A Nobel-békedíjas testület kibocsátásmérséklésekkel foglalkozó munkacsoportjának alelnökével, dr. Ürge-Vorsatz Diánával a Piac&Profit beszélgetett.

Magyar klímakutató lett Al Gore tanácsadója

2018. június 28.

Hírek

Öt év után ismét Európában tartja képzését az „Éghajlati Valóság” program. Az USA egykori alelnöke, a Nobel-díjas Al Gore ebből az alkalomból Dr. Ürge-Vorsatz Dianát, a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzorát is felkérte, hogy vegyen részt a képzési programjának tudományos tanácsadó testületében.

Párizs után – az MTA klímakonferenciája videón

2017. augusztus 11.

Hírek

Milyen hatásai vannak eddig a 2015 decemberében elfogadott párizsi éghajlatvédelmi egyezménynek? Korábbi környezetvédelmi megállapodások alapján mennyi kompromisszummal járhat a végrehajtása? Hogyan alakul Magyarország üvegházgáz-kibocsátása? Hogyan és mikorra lép ki az USA – Donald Trump elnök június 1-i bejelentése nyomán – az egyezményből? Többek között erről szervezett tudományos ülést az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottság Éghajlati Albizottsága,… Tovább »

COP 21: nem cuki jegesmacikról van szó

2015. december 15.

Hírek

A klímaharc az igazi háború, s Párizs után fontos csatát nyert az ökopolitika – mondják a szakértők. De mire elég ez a globális megállapodás, a százmilliárd dolláros zöld alap? Megállítható-e a felmelegedés, lehet-e „történelmi kárpótlást” nyújtani az ökokatasztrófák áldozatainak? Megéri-e a fejlett országoknak visszafogni a termelést azért, hogy a szegényebb régiókat megkíméljék a klímaválságtól? Ürge-Vorsatz… Tovább »

Rangos poszton a magyar klímakutató

2015. október 14.

Hírek

Ürge-Vorsatz Diánát, a CEU Környezettudomány és Környezetpolitika Tanszékének oktatóját, egyben az Éghajlat-változási és Fenntartható Energiapolitikai Központ (3CSEP) igazgatóját választották az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) III. munkacsoportja alelnökévé. Ez utóbbi az ENSZ egyik éghajlattudománnyal foglalkozó testülete.

Zöldebb élet – tanácsok a Környezetvédelmi Világnapon

2015. június 5.

Hírek

Június 5-ét az ENSZ 1972-ben nyilvánította az év legzöldebb napjává, a Környezetvédelmi Világnappá, azzal a céllal, hogy széles körben felhívja a figyelmet a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés fontosságára. Ürge-Vorsatz Diána Nobel-békedíjas klímakutató gondolatai a jeles nap kapcsán.

A kibocsátási rés áthidalása

2012. november 22.

Hírek

Műszakilag és gazdaságilag is kivitelezhető az a kibocsátáscsökkentés, amellyel a globális felmelegedést 2°C fok alatt lehet tartani a 21. században – áll az ENSZ átfogó tanulmányban, mely 15 ország 28 tudományos csoportjának 55 tudósának és szakértőjének közreműködésével készült el.