Visszakúszott a járvány előtti szintre az EU üvegházgáz kibocsátása

2022. február 18.

Hírek

Megközelítette a koronavírus-járvány előtti szintet az Európai Unióban az üvegházhatású gázok kibocsátása 2021 harmadik negyedévében – közölte az unió statisztikai hivatala, az Eurostat. A növekedés nagyrészt a gazdasági fellendülés hatásának tudható be.

A leggazdagabb 10 % termeli az üvegházhatású gázok felét

2021. december 27.

Hírek

Emmanuel Macron kormánya a gázolaj adóját emelte, de a repülésén nem változtatott – progresszív zöld-adózás lehet a megoldás. Az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos társadalmi igazságtalanságokra hívja fel a figyelmet a Guardian legújabb írása.

A férfiak környezetszennyezőbbek a táplálkozásban

2021. november 24.

Hírek

Az átlagos férfiétrend 41 %-kal vezet több széndioxid kibocsátáshoz, ami jórészt a nagyobb húsfogyasztás és a több alkohol számlájára írható. A nyugati országokban a vegetáriánus étrend nagyjából harmadával olcsóbb, mint az átlagos étrend, ami cáfolja, hogy a növényi étrend a kiváltságos középosztály privilégiuma.

Kevesebb húsfogyasztással menthetjük meg a jövőnket

2021. szeptember 15.

Hírek

A hústermelés közben világszerte 28-szor annyi üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mint a növénytermesztés közben, ráadásul a legtöbb gabonát a vágóállatok etetésére termesztik. A hústermelés felelős az élelmiszeripari üvegházhatású gázok 60 százalékáért – mutatott rá az Illinois-i Egyetem tudósainak tanulmánya.

Tízből nyolc magyar fosszilis ipari telepen szivárog a metán

2021. július 1.

Hírek

A Tiszta Levegő Munkacsoport (Clean Air Task Force) nevű civil szervezet eddig nem ismert metánszivárgást filmezett le több magyarországi kőolaj- és földgáztelepen. Találomra kiválasztott tíz helyszínen mértek, ebből nyolc esetében mutattak ki a jelentős mértékű metánszivárgást. Mindenhol – a Mol, az Fgsz Földgázszállító Zrt., a Hexum Földgáz és a Magyar Földgáztároló (Mfgt) telephelyein – a… Tovább »

Ami a marhapörkölt mögött van – húsfogyasztás és környezetvédelem

2021. január 21.

Hírek

Az elmúlt 60 évben a négyszeresére nőtt a világ húsfogyasztása. Magyarországon egy ember egy nap 177 gramm húst eszik. Ez kb. egy szelet rántotthúsnak és némi felvágottnak felel meg.  Ebben nincs benne a halfogyasztás, de még így is a világátlag fölött fogyasztunk. A legdrasztikusabban Kínában nőtt a kereslet a hús iránt, a világ 300 millió… Tovább »