Kinyíltak a lótuszok és növényházak Vácrátóton

2021. július 20.

Hírek

A lótusz Kelet-Ázsiában hallatlan népszerűségnek örvendő vízinövény, amely elbűvölő küllemének, számtalan szimbolikus jelentéssel felruházható életmódjának és sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti sikerét. Korábban soha nem tapasztalt gazdagságú lótuszvirágzásra számítanak a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben.

Túlélésünk alapja: alázat és tisztelet a természetnek!

2021. április 21.

Hírek

Természetesek,- vagy emberi eredetűek az alföldi szikes puszták? Félmillió hektár legelőre kellene természetvédelmi pásztor. Miért fontos Greta Thunberg korosztályának az etnobiológia? „Szarjál magadnak legelőt” – mivel egészíthetik ki a hortobágyi pásztorok, a gyimesi állattartók, és a mongol nomádok a tudományt? Ezekről is mesél podcastunkban Molnár Zsolt botanikus, etnoökológus.

Élvezd a természet pompáját Vácrátóton!

2020. szeptember 13.

Hírek

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont egyik nagy büszkesége az ország legfajgazdagabb botanikai gyűjteménye, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, amely rövid szünet után múlt hétvége óta – a járványügyi helyzetre a legszigorúbban felkészülve – újra várja a látogatókat!

Újra gyönyörködhetünk a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben

2020. május 19.

Hírek

Két hónapnyi kényszerszünet után ismét látogatható az ország leggazdagabb növénytani gyűjteménye, a Vácrátóton található Nemzeti Botanikus Kert. Egyelőre rendezvényeket, csoportos sétavezetéseket nem szerveznek, valamint beltéri helyszínek (üvegházak, kiállítóterek) sem látogathatók, de a szabadtéri gyűjtemények már igen.

Kerttörténeti séta a Magyar Kultúra napja alkalmából

2019. január 19.

Helyszín: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Programok

A vácrátóti Kert érdekességeinek bemutatására kerttörténeti és kertművészeti sétát tartunk. Betekintést nyerhetnek az elmúlt 200 év kertépítészeti vonatkozású eseményeibe, valamint régi fényképekkel hasonlíthatják össze a Kert mai karakterét, figyelhetik meg az azonosságokat és követhetik nyomon a változásokat. A sétavezetés 11.00 órakor indul, gyülekező 10.50-11.00 között a Berkenyeház előtt (a jegypénztárral szemben). Séta időtartama: kb. 100… Tovább »

Noé magyar bárkája

2017. február 28.

Hírek

Ha a kihalás szélére került állatfaj utolsó példánya elpusztul, a világ minden pontján írnak róla. Ha egy hasonlóan veszélyeztetett növényfaj egyetlen tövét tapossa ki valaki, az nem kerül a hírekbe. A világ magbankjainak éppen az a szerepük, hogy megőrizzék a földi élet alapját jelentő flórát.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert április-májusi programjai

2015. április 22. - 2015. május 25.

Helyszín: 2163 Vácrátót, Alkotmány út 2.

Programok

– Április 22., szerda 9.30-14.00: Föld Napja – élménypedagógiai programok iskolásoknak, óvodásoknak a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatóinak közreműködésével. · Április közepétől május közepéig: 70.000 tulipán virágzása a Botanikus Kertben. – Május 1.-3., péntek-vasárnap: Mese tanséta. – Május 9.-10., szombat-vasárnap: Palánta fesztivál. Két napos rendezvény, minden nap 10-17 óra között. Palánták, dísznövények, kézműves termékek… Tovább »

Akitől tanulhatnának mai oligarcháink

2014. október 11.

Hírek

Gróf Vigyázó Sándornak, az egykori kastélykert tulajdonosának és felvirágoztatójának tisztelegve szobrot emeltek az MTA Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert központi épületének közelében. A gróf kora egyik leggazdagabb magyarjaként roppant vagyonát a Magyar Tudományos Akadémiára hagyta.

Vácrátóton is őrzik majd a Pannon Magbank génkincsét

2013. november 4.

Hírek

Tápiószele és Aggtelek mellett a vácrátóti botanikus kert biztonsági tárolójában is őrzik majd a Pannon Magbankba tartozó őshonos növények magvait – mondta el az MTI-nek Szilágyi Krisztina, a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének projektkoordinátora.