Tanácstalanok az elefántkutatók a Kínát keresztül-kasul bejáró csorda miatt

2021. június 23.

Hírek

Az elefántok jó 500 kilométert vándoroltak eddig, láthatóan céltalanul. Viselkedésük nem csak ezért nagyon szokatlan: útközben fialt le több nőstény is, a felnőtt állatok pedig fekve pihentek. A kutatók csak abban biztosak, hogy nem klasszikus vándorlásról van szó, illetve hogy az állatok kimerültek és stresszesek.

8 milliárd madár vándorol az USA légterében

2018. szeptember 19.

Hírek

Több mint 140 meteorológiai radarállomás adatai és számítógépes algoritmusok segítségével amerikai ornitológusok megbecsülték, hogy mintegy 8 milliárd madár kel vándorútra az Egyesült Államokba és onnan, valamint kiszámolták azt is, hogy vándorlásuk hány áldozatot szed.

Napiránytűs a királylepkék vonulása

2016. április 16.

Hírek

Tudósok megfejtették, hogyan tájékozódnak a királylepkék Kanadából Mexikóig tartó, 4800 kilométeres vonulásuk során. Ez a rovarfaj az egyetlen, amely ekkora távolságot tesz meg. A hatalmas felhőkben vonuló lepkék pihenőiken egész erdőket változtatnak sárgává.

A gólyák beleszerettek a szeméttelepekbe

2016. január 25.

Hírek

Egy nemzetközi kutatás szerint a vándorlás helyett a szemétdombot előnyben részesítő gólyák nagyobb valószínűséggel élik túl a telet.

Apró madarak, nagy veszélyek

2015. február 22.

Hírek

A Szibériától és Alaszkától egészen Délkelet-Ázsiáig és Ausztráliáig terjedő kelet-ázsiai-ausztrálázsiai repülési útvonalon ingázik bolygónk legváltozatosabb vándormadár-népessége, de a jelentős vándorlási útvonalak közül ez a legismeretlenebb. Bajban az ázsiai vándorló énekes madarak.

Ludaktól hangos az Ipoly-völgy

2014. február 25.

Hírek

Mintegy hétezer vadlúd pihen ezekben a napokban Ipolyvece környékén, a vándormadarak 3-4 héttel korábban érkeztek vonulásuk ezen fontos állomására, mint más években.

A kis goda fütyül a klímaváltozásra

2013. december 22.

Hírek

Nem fenyegeti az éghajlatváltozás a hosszú távú repülés csúcstartóját, a kis godát, mivel az alaszkai vándormadár ügyesen felismeri a jó szelet a 11 ezer kilométeres útjához – állapították meg amerikai biológusok. A kis goda teszi meg a madarak közül a leghosszabb, megállás nélküli vándorutat: mintegy 11 ezer kilométert repül Alaszkából Új-Zélandra.