Behurcolt mérges varangyok fenyegetik Madagaszkár állatvilágát

2018. június 8.

Hírek

Egy új genetikai kutatás szerint az ázsiai közönséges varangy (Duttaphrynus melanostictus) mérgével megöli vetélytársait, az őshonos fajok elől pedig eleszi a táplálékot – közölte egy állatokkal foglalkozó nemzetközi kutatócsoport a Current Biology című szaklapban.

Idén várhatóan kevesebb béka lesz a Pilisi Parkerdőben

2018. május 12.

Hírek

Folytatódik a Pilisi Parkerdő Zrt. vizes élőhely-fejlesztési programja, amelynek keretében idén tavasszal a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság összesen 106 pilisi kistóban mérte fel a kétéltű fauna helyzetét. Miközben tendenciaként a populációk erősödése tapasztalható, az idei évben a szakemberek a korábbiaknál kevesebb béka és gőte petecsomót számláltak össze a Pilis és a Visegrádi-hegység kistavaiban.

Békákat otthon is menthetünk!

2018. március 28.

Hírek

Társasházban élsz? Van vízóraaknád, pincéd? Akár Te is lehetsz békamentő pár perc alatt. Elég, ha kimented őket, de készíthetsz békagarázsokat, nappali békamenedékeket is.

Mi lesz veletek, honti békák?

2015. május 26.

Hírek

Új kétéltűvédelmi terelőrendszer épül a 2. sz. főút mellett Hont és Parassapuszta között. De ahogy az ügy egy évtizedig kavarogva idáig jutott, az természetvédelmi hungarikum.

Halálos krokodil vacsora

2013. július 5.

Hírek

Egy apró betelepülő kétéltű, az aga varangy tehető azért felelőssé, hogy az ausztrál vizekben erőteljesen megcsappantak a legkisebb krokodilok. Az invazív faj testében ugyanis olyan toxin van, amely megmérgezi a krokodilokat.

Elindult a honti béka-taxi

2013. március 11.

Hírek

Az időjárásra való tekintettel már március 8-án pénteken elindult a mentés Honton. Ekkor egy kis létszámú, de nagyon lelkes csapattal még kevés békát találtunk, de egyértelmű volt, hogy megkezdődött az állatok tavaszi vonulása.

A Zöld Út Békavédelmi Egyesület közleménye

2012. április 9.

Hírek

Az utóbbi időben több olyan információt kaptam, hogy valakik visszaélnek a Zöld Út Békavédelmi Egyesület nevével, az egyesület képviselőjének adják ki magukat, az egyesület nevében nyilatkoznak. A félreértések elkerülése és tisztázása érdekében egyesületünk az alábbi közleményt teszi közzé.