Ültetési sokk, csurgó, felszívási zóna, és a városi fák élettana.

2020. szeptember 6.

Hírek

Őszintén meglepett még engem is a fogadtatása és sikere annak a bejegyzésnek, ami a fák ültetési méreteiről és az ültetési sokk létezéséről próbált információkkal szolgálni. Rengeteg városi legendával élünk együtt, ezek úgy terjednek, mint a pestis, ezért nem árt más fákat érintő ügyekben is kicsit tisztábban látni. Bardóczi Sándor írása.

Bécs a világ legzöldebb városa

2020. május 7.

Hírek

A zöldfelüleletek aránya, a közlekedés és a fenntarthatóság alapján Bécs nyerte el a világ legzöldebb városa címet. Az osztrák főváros olyan jelölteket utasított maga mögé, mint München, Berlin és Madrid. A napokban száz új fával zöldült a bécsi Neubau kerület.

Zöldinfrastruktúra füzetek 4. – Városi fák és közművek kapcsolata

Kiadványok

A füzet az új fatelepítésekről, azok kialakítási követelményeiről, illetve az utca rekonstrukciók lehetőségeiről szól, közművek tekintetében pedig elsősorban a földalatti infrastruktúrát veszi górcső alá. A fásítás és a közművesítés viszonyának vonatkozásában ismerteti azokat a rendszereket, amelyek segítségével egyedi eljárás keretében megvalósítható a közművel sűrűn ellátott területeken is a fatelepítés. Hazai és nemzetközi példákon keresztül bemutatja… Tovább »

A Városi fák és közművek kapcsolata

2018. december 04.

Helyszín: Budapest XII. ker. Törpe u. 2

Sajtótájékoztatók

Közel fél éves munka terméke a segédlet, amely során gyakorlatilag az összes budapesti közműszereplővel és zöldfelület fenntartóval egyeztettünk. Beszimatoltunk közműárkokba, bebújtunk a pesterzsébeti közműalagútba, betekintettünk a Füvészkert fajtakísérleteibe, összehordtuk a külföldi tapasztalatokat, kerületenként bevilágítottunk az összes jogszabályi sarokba.

Kilenc érv a városi zöldterületek mellett

2018. november 17.

Hírek

Az emberiség történelmében először a föld népességének több mint fele városokban él. 2050-re ez a szám várhatóan 66%-ra emelkedik. A városiasodás terjedésének erős lökést adnak Afrikában és Ázsiában a szegénység és az egyéb kapcsolódó társadalmi-gazdasági tényezők.

Sokat érnek a városi fák

2017. augusztus 26.

Hírek

A világ nagyvárosaiban lévő fák évente több mint 500 millió dollár értékű “szolgáltatást nyújtanak” azzal, hogy tisztábbá, élhetőbbé teszik a városi környezetet – számította ki egy nemzetközi kutatócsoport. Kár, hogy ez a hazai városvezetőket kevésbé érdekli.

A városi zöldterületek védelmében

2016. november 23.

Helyszín: Budapest, Bartók Béla út 10-12.

Sajtótájékoztatók

A Greenpeace Magyarország szeretettel meghívja Önt A városi zöldterületek védelmében szervezett sajtóbeszélgetésre, melynek időpontja és helyszíne: 2016. november 23. szerda, 10:00 óra Kortárs Építészeti Központ: 1111, Budapest, Bartók Béla út 10-12.