Ingyenes zöldhomlokzattal készül Bécs a nyári hőségre

2019. március 25.

Hírek

Meglévő épületek homlokzatának kizöldítésére alkalmas modulok tesztelését kezdték meg Bécsben. A Berta névre keresztelt növényládáktól azt várják, hogy hőségben akár 13 fokkal is javul az utcán tartózkodók hőérzete.

Az ipari lobbi legyőzte a svájci környezetvédőket

2019. február 10.

Hírek

A svájciak az építkezésekre szavaztak a természetvédelem helyett. A mai népszavazáson elutasították a zöldek javaslatát, amely befagyasztotta volna az építési területek bővítését városokban.

Kilenc érv a városi zöldterületek mellett

2018. november 17.

Hírek

Az emberiség történelmében először a föld népességének több mint fele városokban él. 2050-re ez a szám várhatóan 66%-ra emelkedik. A városiasodás terjedésének erős lökést adnak Afrikában és Ázsiában a szegénység és az egyéb kapcsolódó társadalmi-gazdasági tényezők.

Új rétet alakítanak ki a pillangóknak Bécsben

2018. április 20.

Hírek

A mezei pillangó fajok védelme érdekében Bécs város környezetvédelmi osztálya (MA 22) a Gaudenzdorfer Gürtel mentén új zöldfelületet hoz létre az osztrák fővárosban.

Oslo lesz Európa Zöld Fővárosa 2019-ben

2017. június 5.

Hírek

A norvégiai Oslo nyerte el a 2019-es Európa Zöld Fővárosa címet egyebek közt azzal az átfogó megközelítésű programmal, amely a biodiverzitás megőrzését, a társadalmi befogadást, illetve a tömegközlekedés és az egészségügy fejlesztését is magában foglalja.

Borostyánfallal egy élhetőbb Budapestért

2015. július 13.

Hírek

Az urbanizáció szükségszerűen hozta magával a mesterséges épített környezet térnyerését, és ezzel párhuzamosan szorította vissza az élő zöldterületek mennyiségét. Hogyan lehetne Budapestet zöldebbé, élhetőbbé tenni a városlakók számára? A borostyanfal.hu csapata a zöld városrehabilitációról.

Belvárosi hőcsapda – 5 fok többlet

2015. június 22.

Hírek

Ha kitekerünk nyáron a betondzsungeből a kertvárosba, ugye, mennyivel hűvösebb van? A Szegedi Egyetem Éghajlattudományi Tanszéke számokkal is alátámasztja ezt az érzésünket.

A lekvárhoz való jog

2013. szeptember 22.

Hírek

A lekvárhoz való jog mottóval a közösségi gyümölcsfákért indítottak aláírásgyűjtést Bécsben. A kezdeményezők azt szeretnék elérni, hogy a közterületeken újonnan telepített fák legalább 10 %-a gyümölcsfa legyen, és bárki ehessen a termésükből.

Amikor a nyúl viszi a puskát..és amikor az építész védi a környezetet

2013. augusztus 4.

Hírek

Sokszor olvashatunk arról, hogy az építkezéseknél itt és ott, nem veszik figyelembe a tájra, a környezetre, a természetre gyakorolt negatív hatásokat. Sokszor így is van. Most azonban egy olyan esetről van szó, amikor a tájépítész tiltakozik, a zöld szervezetek pedig hallgatnak: NE ÉPÍTSÉK BE A VÁROSLIGETET!

Temetői kávéház és ajándékbolt wifivel

2013. augusztus 1.

Hírek

Magyarországon még nem, de Európa országaiban egyre elterjedtebb a temetőkertek – vagyis a szakrális helyek – továbbgondolása. Temetők, mint városi zöldfelületek!? Piknik a sírok között, és öko-temetés: sírkő helyett fa szeretteik sírjára.