Budapest vőlegénye: Podmaniczky Frigyes

2023. november 19.

Hírek

A napokban ünnepeltük Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját. Ebből az alkalomból Nyáry Krisztián  írásával emlékezünk meg arról a 199 éve született színes egyéniségű báróról, aki sokat tett  nagy szerelméért, a fővárosért.

A zöld előkertek szerepe a településeken

2023. augusztus 27.

Hírek

Az előkertekre, melyek általában az út, járda és a házfal, kerítés közötti részt jelentik, gyakran a sokak által kedvelt házikert figyelmen kívül hagyott rokonaiként tekintünk. Egy kis odafigyeléssel azonban az előkert is gyönyörű hely lehet, mely barátságos menedéket nyújthat egy hosszú nap után és növelheti az otthon értékét. Emellett pedig számos, fizikai és mentális egészségre… Tovább »

Így védekezik Bécs a hőség ellen

2023. július 16.

Hírek

A hőhullámok a sűrűn lakott területeken extrém hőséget okoznak, ami a veszélyeztetett csoportok, gyermekek, idősek, betegek szervezetét különösen megviseli. Hogy elviselhetőbbé tegye a városi forróságot, Bécs Város hőség elleni akciótervet dolgozott ki.

Így növelné Barcelona a fás területeit

2023. május 9.

Hírek

Friss tanulmányok kimutatták, hogy a városi területeken több fa ültetése csökkenti a hőmérsékletet, és hozzájárulhat a forró időjáráshoz és a hőhullámokhoz közvetlenül kapcsolódó halálesetek számának csökkentéséhez. Ezeket az előnyöket olyan európai országokban vizsgálták, ahol az európai városi környezetnek csupán 15 %-át borítja valamilyen lombozat.

A városi növények közegészségügyi hatása 

2023. április 5.

Hírek

A városi kerteknek és zöldfelületeknek a lakosságra gyakorolt ​​jótékony hatása fizikai, esztétikai, rekreációs és oktatási kérdéseket is érint. Az urbanizált területeken élők többsége hajlamos a természetes környezetet békésebbnek és pihentetőbbnek érzékelni, mint a városiakat. A park- és kertlátogatók számára a legjelentősebb értékek a tanulási élmény, a stresszoldás és a relaxáció, a jobb életminőség, valamint a… Tovább »

A városi zöldfelületek szerepe

2023. április 4.

Hírek

Minél jobban növekszik a városi területek nagysága, annál széttöredezettebbé válnak a természetes élőhelyek, mivel a városi infrastruktúra megszakítja a természetes flóra és fauna területeit. A városi „textúra” pedig a természetesen kialakult (őshonos) és a mesterségesen kialakított zöldfelületek összetett mozaikjából adódik össze. A városok zöldfelületei lehetnek az őshonos növényzet maradványai.

A városi környezet hatása a növényzetre

2023. április 3.

Hírek

A világ népességének egyre nagyobb része él városokban. 2014-ben 54%, 2050-re ez az arány 66% fölé emelkedik az ENSZ 2019-es előrejelzése alapján. A prognózis szerint a globális városi lakosság arányának növekedése Afrikában és Ázsiában lesz a legnagyobb, akár 90%-os. Ezeken a területen sok város már most is érzékenyen reagál az éghajlatváltozásra és az urbanizáció okozta… Tovább »

Összefogásból lett erdőkert a József utcában

2023. március 30.

Hírek

Ha beépítéssel vennék el az életteredet, alakíts ki erdőkertet. Ezt csinálta a Civilek a József utcáért csoport és szimpatizánsaik Budapest VIII kerületében. Egy példamutató lakossági kezdeményezés, amihez persze egy progresszív városvezetés is kell.

Beporzó barát városok

Kiadványok

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont a Vadvirágos Budapest program meghirdetése óta fontos partnere a fővárosnak a beporzóbarát extenzív zöldfelületeink ökológiai monitorozásában. Mostani kiadványukat a témában haszonnal forgathatják a települési önkormányzatok és a kerttulajdonosok is.

Tovább zöldül Budapest

2023. január 13.

Hírek

Az új évet rögtön egy örömhírrel tudjuk kezdeni. Befejeződtek az erdősítési munkálatok két helyszínen is, amelyek forrása a közösségi költségvetés volt. A Fővárosi Önkormányzat megbízásából a BKM Zrt FŐKERT Kertészeti divízió volt a kivitelező, és a megbízásunkból ezeket az erdőrészleteket szintén a szakcégünk üzemelteti majd.