Organizált káosz és zöldebb Budapest

2022. május 20.

Hírek

Miért fontos a folytatódó „Vadvirágos Budapest” program, és mi van a nagy közparkjainkkal? Hogyan nő az egy főre jutó zöldfelületet? Mire használható a Budapest Fatár? Mi az a Stockholm módszer, és a Miyawaki minierdő? Megvédhetők-e a budai luxusvilla beépítések ellen a védett területek? Utolérhetjük-e a legzöldebb európai fővárost, Bécset?

Példamutató újpesti zöldítés: focipálya helyett közösségi kert

2022. május 14.

Hírek

Kihasználatlan városi betonfelületet tesznek zölddé, élővé egy közösségi kerttel Újpesten. A Tavasz-Nyár-Viola utcák által határolt sportpályán több mint ezer négyzetméteren bontják el a következő hetekben a betont, ennek köszönhetően 40 helyi lakosnak teremtenek lehetőséget arra, hogy magaságyást gondozzanak szakmai felügyelet mellett.

A városok zöldítése az emberek mentális egészsége miatt is fontos

2022. május 9.

Hírek

A világ lakosságának több mint fele már városokban él, és ez a szám egyre inkább növekszik. A megfigyelések alapján viszont az urbanizáció hatására nő a pszichés zavarok kialakulásának veszélye. Kristine Engemann és szerzőtársai annak jártak utána kutatásukban, hogy ez a megfigyelés összeköthető-e a zöld területek hiányával.

Zöld hét 2022/17 tekerés és zöld városi tekergés

2022. április 29.

Hírek

Hírháttér podcastunk 2. részében szólunk többek között az élhető városokról, és a kerékpározás térhódításáról. Szakértőink: Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze, és Halász Áron a  Magyar kerékpárosklub elnökségi tagja, az I bike Budapest főszervezője.

Sunken City: Bulihelyből zöldterület lesz Bécsben

2022. március 30.

Hírek

Hamarosan újabb, mindenki számára hozzáférhető szabadidős- és pihenőhellyel gazdagodik Bécs. A Neue Donau jobb partján, a Duna-szigeten ugyanis megújul a kedvelt esti bulihely, a Sunken City. Helyette 13.000 négyzetméteren zöldterület és fogyasztási kötelezettségtől mentes övezet jön létre akadálymentes lejutással a partra.