Lehet jogellenesen és jogszerűen fenntarthatatlanul viselkedni

2021. január 13.

Hírek

”Néha úgy éreztem, hogy csak ablakokat pucolok a Titanicon, pedig a hajót kell sürgősen elfordítani” – nyilatkozta korábban podcastunk mai alanya, aki több évtizedes egyetemi oktatói, kutatói, környezetpolitikai elemző és tanácsadó tevékenységéért megkapta a köztársasági érdemkereszt ezüst fokozatát. Dr. Zlinszky Jánossal a tókutatástól a környezetpolitikáig sok-sok mindenről beszélgetett Sarkadi Péter.

Az energia ipar titkos fegyvere az éghajlatvédelmi lépések szabotálására: Energia Charta

2019. december 9.

Hírek

Az ISDS-nek (befektető-állam vitarendezési mechanizmus) nevezett “offshore-bíróság” rendszer – mely kvázi magánbíróság – lehetővé teszi, hogy külföldi befektetők pereljenek kormányokat, ha azok a környezetünk vagy állampolgáraik egészségének védelme érdekében hoznak meg bizonyos intézkedéseket, jogszabályokat. Civil szervezetek követelik, hogy számolják fel a befektetőknek az az Energia Charta Egyezményben biztosított különleges előjogait.

A bányászat sötét oldala

2017. október 25.

Helyszín: Budapest, Ludovika tér 2., Ásványtár és Semsey terem

Sajtótájékoztatók

Titkok a föld alatt – ásványok, kőzetek, drágakövek.

Élhető vidéket, jóllakott várost!

2017. május 15.

Hírek

Magyarországon az elmúlt 10 évben egyre több – alulról származó – kezdeményezés született, amelyek a helyi és regionális élelmiszer-önrendelkezést segítik elő: közösség által támogatott mezőgazdasági rendszerek, közösségi kertek, iskolai oktató veteményesek, termelői piacok, helyi termékeket forgalmazó boltok és éttermek, stb.

Tényszavazást!

2017. április 16.

Hírek

Még három “tényvédelmi” népszavazási kérdés vár hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottságnál, miután a héten egyet elutasított Paks2 témájában. A 30–30 civil aláíró által támogatott kérdések egyike sem irányul a 2014. januári orosz–magyar egyezmény megszüntetésére, és nem gördít jogi akadályt az egyezmény által előirányzott két új atomerőművi blokk megépítése vagy üzembe helyezése útjába.

TTIP és CETA: Az utolsó szög a vidék koporsójában?

2016. december 5.

Hírek

Veszélybe sodorják az európai mezőgazdaságot és kistermelőket a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények (TTIP és CETA) – hangsúlyozták kanadai és amerikai civil szervezetek szakértői a TTIP és CETA által a mezőgazdaságra gyakorolt várható hatásokat ismertető tanulmányok mai budapesti bemutatóján.

A római-parti mobilgátnak a tények vetnek gátat

2016. október 1.

Hírek

Tarlós István beismerte, hogy hamisak voltak azok a szakmainak álcázott érvek, amelyekkel négy és fél év óta igyekezett lesöpörni a Védegylet és a többi Római-part védő által szorgalmazott megoldást.