A hermelin 2021 Év Emlőse

2021. január 17.

Hírek

A hermelint választotta 2021-ben az Év Emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

Semjén zöld vadászidénye

2018. március 29.

Hírek

Semjén Zsolt szembekerült már egyszer-másszor a természetvédelemmel, amikor tenyésztett vagy védett állatok vadászatát szorgalmazta. 2011-ben csak a hivatásos és civil természetvédők határozott fellépése akadályozta meg a tervét, miszerint több védett vagy védelemre szoruló madarat is vadászhatóvá kellett volna tenni, köztük a fürjet, az egerészölyvet, a héját, a barna rétihéját, a nyári ludat, a kanadai ludat,… Tovább »

Kapzsiság és a tudományos közlemények

2017. május 31.

Hírek

Sajnálatos módon jó ideje kiderült már, hogy az orvgyűjtők, legyen szó növényről vagy állatról, a felfedezésekről született tudományos közleményekből nyerik az adatokat a „zsákmány” fellelési helyéről.

Fiatal orrszarvút kapott a legnagyobb cseh állatkert

2015. december 2.

Hírek

Fiatal déli szélesszájú orrszarvú érkezett az egyik legnagyobb cseh állatkertbe, a kelet-csehországi Dvur Králové nad Labem kisvárosba. A Pamir névű nyolcéves hímet Belgiumból hozták Csehországba, ahol legfőbb “feladata” a helyi orrszarvúk családjának szaporítása lesz.

Orbán kerítése likvidálhatja a földikutyát

2015. június 25.

Hírek

Akadályozná a vadállomány szabad mozgását, valamint védett élőhelyeket vágna ketté a szerb határra tervezett kerítés, ami egyúttal a több évtizedes szerb-magyar természetvédelmi együttműködésnek a végét is jelentheti – állítják egybehangzóan környezetvédelmi szakemberek. Erre hivatkozva közbeavatkozhat az Európai Unió, amelynek ellenőrzési és engedélyezési jogköre van az érintett terület részét képező Natura 2000-es területek felett.

Virágzik a fiókás tyúktaréj

2015. március 22.

Hírek

Virágzik a Szatmár-Beregi-síkságon a fiókás tyúktaréj, a gyertyános tölgyesek és a ligeterdők védett növénye, amely Magyarországon csak az Észak-Alföldön honos.

Bővült védett fajaink listája

2012. október 4.

Hírek

Bizonyos madárfajok felkerültek a védett fajok listájára: a jövőben oltalom alatt áll a hazánkon átvonuló csörgő- és kerceréce. Védetté nyilvánították továbbá a mezőgazdaság szempontjából fontos, pocok- és egérpusztító menyétet is. Korlátozottan és szigorú feltételek mellett vadászható lesz ugyanakkor a nyári lúd.