Újabb összefüggés a koronavírus-járvány és a klímaváltozás között

2021. február 15.

Hírek

A korábban cserjés növényzet helyett a változó éghajlat miatt mostanra sok terület szavannává és lombhullató erdővé vált, ami kifejezetten kedvező a vírusokat hordozó denevéreknek. Dél-Kína a denevérektől kiinduló vírusok valóságos járványgócpontjává válhat a kutatók szerint.

XIII. Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében

2020. november 12. - 2020. november 15.

Helyszín: Debrecen

Programok

Az Ökológiai Kutatóközpont és a Debreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszéke, valamint az MTA Debreceni Területi Bizottság Botanikai Munkabizottsága és a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület nevében tisztelettel meghívunk minden érdeklődőt a  XIII. Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében című nemzetközi konferenciára,

A globális felmelegedésben kizöldültek az európai hegycsúcsok

2018. április 6.

Hírek

Megötszöröződött az elmúlt tíz évben az európai hegycsúcsokon élő növényfajok száma az 1957-66 közötti időszakhoz képest – mutatta ki 11 európai országi kutatóinak közös tanulmánya, amelyet a Nature című tudományos folyóiratban tettek közzé.

Az erdők és a gyepterületek klímaszerepe

2018. február 11.

Hírek

Tanulmányaink során mindnyájan megismerkedünk azzal a biológiai folyamattal, mint szolgáltatással, amit a növényi produkció során az üvegházhatású CO2 megkötés jelent, valamint azzal a ténnyel, hogy a növényi légzés nélkülözhetetlen fajunk fennmaradásához. Érdemes azonban a legújabb kutatási eredmények alapján áttekinteni, hogyan befolyásolja a növényzet állapota, természetessége, szerkezete és funkcionalitása az általunk ismert és megszokott környezet alakulását.

Fekete Gábor, mint mester és kolléga

Kiadványok

2016. november 29-én véget ért egy kutatásban, állandó alkotásban eltelt hosszú élet, eltávozott közülünk Fekete Gábor Tanár Úr. Mi, akik olyan szerencsések vagyunk, hogy csodálatos egyéniségét közelről ismerhettük, most összegyűlünk , hogy tanúságot tegyünk Róla, akitől, és aki által olyan sokat kaphattunk. Az alábbi megemlékezéseket egykori pályatársak, barátok, közeli és távolabbi tanítványok fogalmazták meg azzal… Tovább »

Történelmi emlékhelyek és természetvédelem – Kunhalmok a faji sokféleség megőrzésében

2017. november 26.

Hírek

Az alföldi halmok történelme a rézkorig nyúlik vissza. Ezek az ősi temetkezési helyek azonban nem csak kulturális jelentőséggel bírnak, kiemelt szerepük van a veszélyeztetett sztyeppi növényfajok megőrzésében is. A halmokon megőrzött gyepi élőhely-szigetek jelentősen hozzájárulnak a tájszintű sokféleség fenntartásához, ritka, védett fajok megőrzéséhez.

Íme a száraz területek növénykatasztere

2016. július 23.

Hírek

Elkészült az eddigi legátfogóbb tanulmány a száraz területek növényvilágáról. A FAO kiadványa hasznos eszköz lehet a fenntarthatóságot célzó szabályozási keretek és beruházási döntések mérlegelésekor.

XI. Aktuális flóra- és vegetációkutatás a Kárpát-medencében nemzetközi konferencia

2016. február 12. - 2016. február 14.

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest, Ludovika tér 2.

Programok

Folytatva a konferenciasorozat hagyományait a rendezvényre télen, a vegetációs időszakon kívül, hétvégén kerül sor. A konferenciával szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a Kárpát-medencében tevékenykedő botanikusokat, a legtágabban értelmezett botanikával is kapcsolatba kerülő kutatókat, érdeklődőket, emellett küldetésünknek tekintjük a magyar szaknyelv ápolását és művelését is. E kettős célt szem előtt tartva a konferencia nyelve angol és magyar.… Tovább »

Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében X.

2014. március 07. - 2014. március 09.

Helyszín: Nyugat-magyarországi Egyetem Sopron

Programok

A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Növénytani és Természetvédelmi Intézete szervezésében Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében X. címmel nemzetközi konferenciát rendezünk. Időpont: 2014. március 7–9. Helyszín: Nyugat-magyarországi Egyetem (Sopron) P-épület (Erzsébet-kert) Tervezett előadás- és poszterszekciók: Flórakutatás és flóratérképezés, Vegetáció¬kutatás és vegetációtérképezés, Taxonómiai kutatások, Dendrológiai kutatások, Kosborfélék kutatása a Kárpát-medencében, Erdei biodiverzitás kutatása A szekciók végleges… Tovább »

Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében IX. nemzetközi konferencia

2012. február 24. - 2012. február 26.

Helyszín: Szent István Egyetem Gödöllő, Páter K. u. 1.

Programok

A Szent István Egyetem, Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar, Növénytani és Ökofiziológiai Intézete nevében szeretettel meghívunk minden érdeklődőt az Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében IX. nemzetközi konferenciára, amelyet 2012. február 24.- 26. között a Szent István Egyetem gödöllői campusán rendezünk meg. A konferencia fényét emeli, hogy a rendezés idején kereken 60 éve lesz, hogy Intézetünk… Tovább »