A háború világossá tette, hogy zsákutcába kormányozták az európai mezőgazdaságot

2022. április 18.

Hírek

Az Ukrajna lerohanását követő élelmiszer-áremelkedésre hivatkozva az EU több olyan szabályt is enyhített márciusban, melyek a mezőgazdaság óriási környezeti terhelését csökkentenék. Pedig a természet pusztulása, a talajélet romlása, a klímaváltozás hatásai ellen most kellene cselekedni. Ráadásul ezek a lépések épphogy ellenállóbbá tennék az élelmiszerrendszereinket, így alkalmazkodóbb lenne az élelmiszer-ellátásunk egy, a mostanihoz hasonló geopolitikai krízisben.

Nagy baj lesz a szétmérgezett mezőgazdasággal

2016. október 17.

Hírek

Az élelmiszertermelő rendszerünk romokban hever, mely a biodiverzitás jelentős csökkenéséből is látszik. A problémára a választ nem az egyre inkább domináns cégek által kínált vegyszeres megoldások adják. A legtöbb farmer a világon 6 piacot uraló céghez fordul, hogy beszerezze a gazdálkodásához szükséges mezőgazdasági vegyszereket és magokat.

Bevegyszerezett földek, félmilliárdos kár Kishantoson

2016. március 1.

Hírek

Tovább hányódik a földjeitől „megszabadított” Kishantosi Vidékfejlesztési Központ az igazságszolgáltatás útvesztőjében. Ma két olyan pert is tárgyalt a Pesti Központi Kerületi Bíróság, amelyek a Kishantosi Vidékfejlesztési Központtal kapcsolatosak. A biogazdaság vezetője szerint nemcsak őket, hanem az államot is komoly kár érte azzal, hogy vegyszerekkel szórták be egykori földjeiket, amelyeket az állam aztán áruba bocsátott.

Greenpeace bizonyítékok a kishantosi vegyszerezésről

2014. október 10.

Hírek

Szeptemberben az „új bérlők” előbb műtrágyával, majd gyomirtóval kezdték el kezelni a kiváló minőségű, BioSuisse minősítésű kishantosi földterületeket. A Greenpeace szeptember 24-én talaj- és növénymintát vett az érintett területekről: az eredmények bizonyítják a glifozát nevű gyomirtó szer használatát. Nagy István államtitkár az Országgyűlésben mégis letagadta a vegyszerezés tényét.

Az államtitkár nem lát a szemével

2014. szeptember 25.

Hírek

Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő a saját szemével látta a permetezés okozta károkat Kishantoson, de Nagy István államtitkár szerint nem volt permetezés, mert nem volt. Minden csepp vegyszer, ami Kishantos földjeire hullott, örök jelképe marad a pusztításnak, a haszonlesésnek, az esztelenségnek és az embertelenségnek.

Kishantoson most már vegyszereznek is

2014. szeptember 21.

Hírek

Most kaptuk a hírt, hogy 48(!) méteres gyomirtóvegyszer permetező géppel szórják a gyom nélküli kishantosi táblákat. Két napja a kishantosi biogazdaság korábbi földjeinek egyik új bérlője meg sem várta az elsőfokú birtokvédelmi eljárást, munkagépei elkezdték a műtrágya szórását a területen. Több mint 20 év munkája ment így tönkre: a műtrágyázott terület egy csapásra elvesztette a… Tovább »