Amiről a fák suttognak – természetfilm premier a Telexen

2021. április 2.

Hírek

A Telex történetében először egy egész estés film bemutatójára készülnek. Az Amiről a fák suttognak című természetfilm többek között a Bükkben, egy erdőrezervátumban készült, ugyanis bármilyen hihetetlen, de ma Magyarországon még létezik olyan erdő, amit az ember nem háborgat, ahol láncfűrészek zaja nem hallatszik.  Április 3-án, szombaton 10 órakor premier a Telexen.

Karácsonyi könyvajánló a Vértesi Natúrparkból

2020. december 2.

Hírek

A tél beköszöntével a legtöbb ember az ünnepekre való készülődést helyezi előtérbe. Azonban sokszor fejtörést okoz, mivel is ajándékozzuk meg szeretteinket, karácsonykor. Az év ezen időszakában van lehetőség talán a legtöbb pihenésre, melyhez jó kikapcsolódási forma lehet az olvasás. Ehhez ajánljuk, a Pro Vértes Nonprofit Zrt. kiadásában idén megjelent két kiadványt, mely a fa alatt… Tovább »

Lábadozik a parlagi sas

2019. február 19.

Hírek

Jó hír, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Vértes-Mezőföldi Tájegységben, sérülten megtalált parlagi sas túl van a műtéten Berkenyi Tamás állatorvos szakszerű ellátásának köszönhetően.

Famatuzsálemek a Vértes északi előterében

Kiadványok

Kedves madár-, fa- és természetbarát! 2018. decemberben már megrendelhető az idei Tatai Vadlúd Sokadalmon bemutatott "Famatuzsálemek a Vértes északi előterében" c. könyv.

Biodiverzitás napok természetbúvár szemmel

2017. szeptember 11.

Hírek

Az Által-ér projekt keretében mérték fel a Magyar Biodiverzitás Kutató Társaság szervezésében szakemberek a Vértes biológiai sokféleségét Csákányospuszta környékén. Íme a természetbúvárkodásos videó.

Minden faj számít: ismét Biodiverzitás Napok – múzeumi és közösségi együttműködéssel

2017. augusztus 9.

Hírek

Az országosan működő kutatócsoport számlálója pereg: gyűlnek a Csákányospusztán, a XVII. Biodiverzitás Napok alatt gyűjtött és meghatározott fajok, melyek száma talán eléri a 2000-et. A közel 70 kutató június második hétvégéjén verte fel sátrait a Vértesben a Tatabányai Múzeum meghívására, a Duna-Ipoly Nemzeti Park támogatásával. A meghívott helybéli érdeklődők és gimnáziumi diákok közvetlen bepillantást nyerhettek… Tovább »

Denevér-felmérés a Vértesben

2017. január 29.

Hírek

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata rendszeresen végez denevérszámlálásokat a Vértes-hegységben és környékén. A friss leltár: 11 faj 141 példány.

Éjszakai vadásztúra stop egy hónapra

2015. szeptember 7.

Hírek

A Vértesi Erdő Zrt. szeptember 10-től egy hónapig korlátozza az erdőterületek látogatását a Vértesben és a Gerecsében a vadászbalesetek és a vad-gépjármű ütközések elkerülése érdekében.

Új természetvédelmi területek

2014. szeptember 1.

Hírek

Fejér megyében új területet nyilvánított védetté, a Bács-Kiskun megyei Szelidi-tó természetvédelmi területhez pedig új területet csatolt a földművelésügyi miniszter – az erről szóló rendeletek ma jelentek meg a Magyar Közlönyben.

A vértesi földmutyi áldozata a természetvédelem

2013. december 7.

Hírek

Történelme során először darabolják szét a Pro Vértes Közalapítvány kezelésében lévő területet. Igaz, egy részét ugyan a rendszerváltás után rövid ideig használhatták a gazdák is, ám az állam a természetvédelem érdekeire hivatkozva felvásárolta a földeket. Most bérbe adják azokat – de már célzottan, és persze nem az egykori gazdáknak.