Akkucella tesztelő és megsemmisítő üzem épülhet a 14 millióra megbírságolt iváncsai kormánymutyis akkugyár mellé

2023. november 9.

Hírek

Elég nagy titokban, de újabb akkumulátoripari beruházásra kapott engedélyt a Fejér megyei kormányhivataltól a dél-koreai tulajdonú SK On Hungary Kft., vette észre az Átlátszó. A cég korában 80 milliárd forintos állami támogatással épített elég komoly botrányokat kiváltó akkugyárat, ahol korábban többen rosszul lettek  szabálytalanul tárolt veszélyes anyagok miatt.

Civil aggályok az Alsózsolcai zavaros akkumulátor bontóval kapcsolatban

2023. szeptember 16.

Hírek

Az Alsózsolcai akkumulátorbontó beruházás ügyében tevékenykedő helyben érintett környezetvédelmi egyesületek sajtótájékoztatót tartottak az ANDRADA Group Kft. beruházásában, Alsózsolcára tervezett veszélyes hulladékhasznosítás előzetes vizsgálati eljárásban benyújtott civil észrevételekről. A referenciák és garanciák nélküli technológia működését egy sérülékeny vízbázison olyannyira aggályosnak ítélték, hogy a környezetvédelmi hatóságtól a kérelem egyértelmű elutasítását kérték.

Az akkuipar több selejtet termel, mint amit fel tud dolgozni

2023. szeptember 10.

Hírek

Több mint 2000 tonna akkumulátor-hulladék engedély nélküli raktározásáról számoltak be néhány hete az Átlátszóban. Ikladon, egy elhagyott ipartelepen és Abasáron, egy használaton kívüli laktanya raktáraiban is akku-cellákkal teli, vegyszer-szagtól bűzlő hordókat és egyéb veszélyes hulladékot tároltak. A magyarországi akkumulátor-ipar több selejtes akkumulátort termel, mint amit fel tud dolgozni.

Akku nagyhatalmi rémálom: a gödi Samsung akkumulátorhulladékára is rábukkantak egy elhagyatott ikladi ipartelepen

2023. július 7.

Hírek

Illegális akkumulátorhulladék-raktárra bukkantak egy elhagyatott ikladi ipartelepen, a helyszínre a rendőrség és a katasztrófavédelem is kivonult. A Pest megyei község határában egykor gumiabroncsok feldolgozását végző cég működött, most nagy mennyiségű darált gumit „tárolnak” a földre ömlesztve és nagy zsákokban, de számos egyéb hulladékot is felhalmoztak a telepen, amin négy jó állapotú raktár is áll.

Húszezer magyar dolgozó várja, hogy összeomlik-e a hazai hulladékkezelés

2023. június 25.

Hírek

Kecskére bízták a káposztát azzal, hogy július 1-jétől a Mol Nyrt. leányvállalata gyakorolja az országos hulladékkezelés koncessziós jogát. A Mol a gödi akkumulátorgyárat üzemeltető Samsung SDI Zrt. után az ország második legtöbb veszélyes hulladékot termelő vállalkozása volt. A magyar kormányzat szerint tehát a körforgásos gazdaság alapjainak megteremtésére az ország egyik legnagyobb szennyezője alkalmas.

Észre kell venni a fáktól az erdőt a hulladékgazdálkodásban is

2023. május 29.

Hírek

Miközben hajlamosak vagyunk a valóságosnál nagyobb szerepet tulajdonítani a környezetkímélő technológiáknak, arról is könnyen megfeledkezünk, hogy ezeknek szintén van hatása a természetre – például a használatukkal képződő hulladék formájában.

Méregkoktél szivárog a környezetbe cigarettacsikkekből

2023. május 13.

Hírek

A Göteborgi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a vízi lárvákra kifejezetten mérgező toxinok kerülnek a környezetbe a cigarettacsikkekből, egészen pontosan a szűrőkből, emiatt a teljes betiltásukat javasolják. Több ezer toxint és mikroműanyagot is azonosítottak.

Az Éteri Akkumulátor Művek – utaztatás, guberálás és hulladék-átminősítés

2023. április 9.

Hírek

Eddig a Samsung és CATL akkumulátorgyár ügyeitől volt hangos a hazai ellenzéki sajtó. Most Komárom környékéről is hírek érkeztek, ahol a dél-koreai SK On nyomul. Büdös van – állítják a helyiek. Más munka-egészségügyi sztenderdek érvényesülnek Ázsiában, mint Európában, bár nálunk sem volt a jogkövetés erős. A kiskapuk és hátsó bejáratok keresése a gazdaságunkat mindig is… Tovább »

Változatlanul nő a veszélyes hulladék mennyisége az Unióban

2023. január 18.

Hírek

A csökkentésére irányuló intézkedések ellenére az Unióban keletkező veszélyes hulladék mennyisége 2004 óta folyamatosan nő. Az Európai Számvevőszék által közzétett felülvizsgálat rávilágít a veszélyes hulladék kezelésének olyan jelenlegi és jövőbeli kihívásaira, mint az osztályozás javítása, a nyomonkövethetőség biztosítása, az újrahasznosítás növelése, valamint a továbbra is jövedelmező üzletnek számító illegális kereskedés elleni küzdelem.