Többé nem kapnak nevet az állatok a Schönbrunni Állatkertben

2023. július 14.

Hírek

Yang Yang a panda, Amari a zsiráfkölyök és Finja, a kis jegesmackó – csak néhány a Schönbrunni Állatkert legnépszerűbb állatai közül, akiknek saját nevük van. Nem ritkán több ezer, a világ minden tájáról beküldött névötlet közül választották ki a legtalálóbbat. Ez azonban már a múlté, az állatkert vezetése a fajvédelemre hivatkozva úgy döntött, a jövőben… Tovább »

60 új fajjal bővült a veszélyeztetett fajok köre

2022. november 26.

Hírek

Ma megerősítették a CITES panamavárosi természetvédelmi konferenciáján a hatvan cápafaj nemzetközi védelméről hozott előző heti, történelminek nevezett döntést, amely ezzel hatályba lépett.

Kihalás felé tartanak a számunkra haszontalan növények

2022. március 20.

Hírek

A kutatók világszerte több mint 80 000 növényfajt kategorizáltak, és megállapították, hogy a legtöbbjük “veszíteni” fog az emberiséggel szemben – kihalnak, mert az embereknek nincs rájuk szükségük. A Plants, People, Planet című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez azt jelenti, hogy a jövő növényközösségei a jelenleginél sokkal homogénebbek lesznek.

Hivatalosan is veszélyeztetett lett Ausztráliában a koala

2022. február 14.

Hírek

Az ausztrál kormány hivatalosan is veszélyeztetettnek nyilvánította a koalát, miután csökkent az egyedszáma az élőhelyét visszaszorító földirtások és katasztrofális bozóttüzek miatt. 3 év alatt 30 %-kal csökkent Ausztrália koalapopulációja.

A teknősfajok több mint fele veszélyeztetett

2021. november 18.

Hírek

Amerikai, francia, ausztrál és német tudósok készítették el A világ teknősei c. atlasz 9. kiadását, amely nemcsak mind a 357 teknősfaj részletes leírását tartalmazza, hanem veszélyeztetettségi állapotukról is képet ad, és összehasonlítja jelenlegi és eredeti élőhelyeiket is. A teknősfajok több mint 50 százaléka veszélyeztetett.

Az óriáspanda lekerült a vörös listáról, de lehet, hogy a siker csak rövidtávú

2021. szeptember 22.

Hírek

A Természetvédelmi Világszövetség kihalással fenyegetett fajokat felsoroló vörös listáján jelenleg több, mint 38500 faj található. A listára az óriáspanda 1990-ben került fel, majd a kínai kormány és a civil szervezetek összefogásával járó erőfeszítések eredményeinek hatására a listáról öt évvel ezelőtt levették.Kína akkor még úgy gondolta, hogy a panda még mindig súlyosan veszélyeztetett állatfaj, viszont ez… Tovább »

A komodói varánuszt is eltüntetheti a klímaváltozás

2021. szeptember 5.

Hírek

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájának legújabb frissítése szerint a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés, illetve az emberi tevékenység miatt egyébként is szűkülő élettér miatt a kihalás szélére sodródott a legnagyobb ismert gyíkféle, a néhány indonéziai szigeten őshonos komodói varánusz.

Világszerte pusztulnak a szárazföldi gerincesek – főleg a ragadozó madarak

2021. szeptember 1.

Hírek

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) és a BirdLife International nevű szervezet adatainak legfrissebb elemzése szerint a világszerte élő 557 ragadozómadár-faj 30 százaléka mérsékelten fenyegetett, sebezhető, veszélyeztetett vagy súlyosan veszélyeztetett. Utóbbiak közé 18 faj tartozik, köztük a majomevő sas (nyitóképünkön) és a csuklyás keselyű is.

Veszélyeztetett partimadarunk a nagy goda

2021. szeptember 1.

Hírek

A vizes élőhelyekhez kötődő, földön fészkelő partimadaraink helyzete egész Európában aggasztó, ezek közül is a legveszélyeztetettebb a nagy goda. Hazánkban valamikor kifejezetten gyakori fajnak számított, nedves rétjeinken, szikes tavaink partján, időszakos vízállásokon egyaránt fészkelt. Napjainkban azzal a fenyegető helyzettel kell szembe néznünk, hogy a faj eltűnik nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem egész Európából.