Mit tanulhatunk a természettől? Dr. Victor András – a hazai környezeti nevelés doyenje

2020. november 25.

Hírek

A természetre a körfolyamatok, az emberre a lineáris folyamatok a jellemzőek. Növekedés vagy fejlődés? Nem tudjuk, hogy mekkora a bioszféra helyreállási képessége. Az Orbán kormány visszavitt minket a 70’-es évekbe az oktatás szemléletmódjában is. Miért, és hogyan alapította meg a Magyar Környezeti Nevelési Egyesületet? Mit tanít 14 unokájának a természetről?

Mit köszönhetünk Soros Györgynek?

2017. július 6.

Hírek

Victor András környezetvédő első gondolatai a világ legocsmányabb plakát-háborújával kapcsolatban, amelyet a magyar kormány a mi adóforintjainkból fizet.

Erkölcs és ökológia

2016. január 17.

Hírek

Lehetséges-e, hogy a szegény világ — tudatára ébredve szegénységének, és főleg annak, hogy szegénysége összefügg a világ kisebbik részének gazdagságával — egyszer csak „fellázad” és igazságos elosztást követel? Vagy függő helyzete ezt lehetetlenné teszi? S ha fellázad, akkor a gazdag világ miféle „vasfüggönnyel” fogja megvédeni magát, pontosabban saját gazdagságát? Fegyverrel vagy árammal átjárt drótkerítéssel?”

Tovább szűkül a zöld mozgástér

2016. január 4.

Hírek

Hazai környezetvédő körökben arra számítanak, hogy idén teljesen elapad a Zöld Forrás, a zöldszervezetek évek óta kiszáradóban lévő pénzügyi alapja. Ha a hír valósággá válik, azzal újabb nagy lépést tesz az Orbán-kabinet a független civil szektor ellehetetlenítése felé.

Parlagfű a gonosz gaz?

2011. február 19.

Hírek

Sok más növénytársával együtt minden ősszel virágzik a parlagfű is. Ennek megfelelően az újságok is minden ősszel tele vannak felhívással, hogy ahol csak érjük, írtsuk ezt a növényt. Szedtem egy csokorra valót – no nem a parlagfűből, bár tulajdonképpen szép növény, hanem azokból a jelzőkből, melyekkel a cikkek szerzői illetik a parlagfüvet: alattomos dudva, veszélyes,… Tovább »

Műanyag és mű-anyag

2011. február 6.

Hírek

A Csendes-óceán északi részén akkora műanyagsziget úszik flakonokból, öngyújtókból, kupakokból, mint tizenöt Magyarország. Másfél millió km2! Nem túlzás tehát a zöld körökben tapasztalható műanyag-ellenesség. Ugyanakkor az is tény, hogy műanyagok nélkül szinte lépni sem tudnánk.