Életigenlő gazdaságra van szükség

2020. március 21.

Hírek

Életellenes globális gazdaságot hoztunk létre, most lenne esély ennek megváltoztatására. A koronavírussal kapcsolatban szinte csak bizonytalanságot látunk, két dolgot azonban biztosan állíthatunk. Egyrészt a vírus terjedése nem lenne ilyen veszélyes és gyors, ha a nem lenne a gazdaság és az élet ennyire globalizált, másrészt a gazdasági hatásai sem lennének ilyen pusztítóak egy helyi erőforrásokra épülő… Tovább »

Középpontban a környezetvédelem

2017. március 13.

Hírek

A világ nagy része zaklatott állapotban van. A Nyugat Oroszországgal való kapcsolata, a NATO jövője, a szíriai polgárháború és a menekültkérdés, az egyre jobban teret nyerő jobboldali populizmus, az automatizáció hatása, illetve a Brexit komoly közéleti vitákat gerjesztettek. Egy kérdésre – talán a legfontosabbra – azonban nem irányul kellő figyelem, ez a környezet ügye.

Kevesebb energia is elég a világnak

2016. augusztus 9.

Hírek

Az energiahatékonyság növekedésével a világ országai együtt 5700 milliárd dollárral kevesebbet költöttek energiára az elmúlt 25 évben. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tanulmánya szerint e megtakarítások egyaránt jelentkeztek a kormányoknál, az üzleti életben és a háztartásoknál.

Áll az olaj a világtengeren

2016. július 15.

Hírek

Egyre több olajszállító tankert parkoltatnak az olajkereskedők az Északi-tengeren, már olyan mennyiségű olaj várakozik itt, amire 2009 óta nem volt példa. A Nemzetközi Energetikai Ügynökség (IEA) jelentése szerint ez jól jelzi, hogy a gyengélkedő globális kereslet egyelőre képtelen felszívni a túlkínálatot.

Így omlik össze a világ tíz év alatt

2016. február 9.

Hírek

Egy magánhírszerzéssel foglalkozó cég, a Strategic Forecasting (röviden Stratfor) kiadta a tízéves előrejelzését, amely a világ politikai és gazdasági fejleményeit próbálja megjósolni a jelenlegi trendek alapján. Elszomorító kilátások.

Kína 10 év múlva megelőzheti az USA-t

2014. december 27.

Hírek

Az eddig vártnál hamarabb, valószínűleg már tíz év múlva Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága, Oroszország és Németország pedig visszaesik.

Kéne még 700 milliárd klímavédelemre

2013. január 23.

Hírek

A világnak évente további 700 milliárd dollárt kell fordítania arra, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem sikeres legyen – erre a megállapításra jutott az a tanulmány, amelyet a Világgazdasági Fórum megbízásából készített egy partnerségi szervezet.

Előzésben Kína és India

2012. november 10.

Hírek

Az elkövetkező évtizedekben a világ vezető ipari nagyhatalmai közé emelkedik Kína és India, az Egyesült Államok és Németország pedig veszít a súlyából – állapítja meg az OECD Looking to 2060: A Global Vision of Long-Term Growth című tanulmánya.