A sok fény a civilizáció jele, ám bőven van káros hatása is

2023. január 28.

Hírek

Bár már egy hónapja egyre hosszabbak a nappalok, még mindig korán sötétedik, és kapcsolják fel a világítást otthon és a közterületeken is. Mindez az űrből is látszik, a műholdakról a sötétség terjedésével – pontosabban a világos részek szűkülésével – éppen úgy figyelemmel tudják követni az ukrajnai háborúban az infrastruktúra pusztulását, mint Észak-Korea bezárkózását.

Helyezze más megvilágításba a dolgokat a megfelelő lámpatesttel

2022. október 8.

Hírek

Az előttünk lévő korokban megoldották az alapvető világítást gyertyákkal, valamint a természet rendjéhez igazodva nappal keltek, majd feküdtek az emberek. Ma már el sem tudnánk képzelni a világítástól mentes életet, hiszen van, hogy éjszakába nyúlóan végzünk egy-egy feladatot, amely gyertyafénynél kivitelezhetetlen és felettébb kényelmetlen lenne. A világítás azonban akkor a legjobb, ha irányított és pont… Tovább »

A látni és látszani elv betartása megfelelő lámpák segítségével

2020. május 16.

Hírek

A biciklizés során számos olyan szabályt kell szem előtt tartani, amik megóvják a te és a körülötted lévők biztonságát egyaránt. Nem elegendő a KRESZ ismerete, be is kell tartani az általa felsorakoztatott szabályokat, mivel csak úgy válhatunk a közlekedés felelősségteljes tagjaivá.

Életterünk kialakítása a természetesség jegyében

2019. május 20.

Hírek

Életünk nagy részét négy fal között töltjük. Egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy milyen mennyiségű természetes és mesterséges fény vesz minket körül, vagy hogy a környezetünk és berendezésünk színei milyenek.

Fény nemzetközi napja + 50. Közvilágítási Ankét

2019. május 16. - 2019. május 16.

Helyszín: Hajdúszoboszló, Béke Hotel

Programok

MEGHÍVÓ  Sajtótájékoztatóra és ismeretterjesztő programra  a Fény Nemzetközi Napja és az 50. Közvilágítási Ankét alkalmából Helyszín: Hajdúszoboszló, Béke**** Hotel – különterem Időpont: 2019.május 16. 10.00 – 12.00 Ebben az évben, a hazai világítási szakma két fontos eseménye egybeesik: a Fény nemzetközi napja és az 50. Közvilágítási Ankét. A világítástechnika interdiszciplináris tudományként szoros kapcsolatban van a… Tovább »

Energiatakarékosság és egészség, avagy megvakít-e a LED-fény?

2019. január 13.

Hírek

Tényleg LED izzót kell kérnünk a boltban? Milyen hatásai vannak a LED-eknek az emberi szervezetre, a szemre? Az utóbbi években több olyan tanulmány jelent meg, amely a LED-fényt összefüggésbe hozta retinakárosodással, ill. az alvás-ébrenlét ciklus megzavarásával, mely a LED-fény gyakran magas kék komponensének tulajdonítható. Mennyire valós ez a veszély?

A LED-lámpák árnyoldala

2018. június 17.

Hírek

Veszélyezteti a vadvilágot némely LED-lámpa fénye – figyelmeztetnek amerikai kutatók, akik megvizsgálták, hogyan hatnak a modern fénykibocsátó diódák egyes fajokra.

Az iskolák zöld fejlesztése javítja a tanulók teljesítményét

2018. január 14.

Hírek

A Zöldépítési Világtanács (WorldGBC) új jelentése az elmúlt 20 év globális kutatásait összefoglalva a világítást, a beltéri levegőminőséget, a hőkomfortot és az akusztikát jelöli meg olyan kulcsfontosságú területeknek, ahol a fenntartható fejlesztések pozitív hatással lehetnek a tanulókra.

Lámpák helyett fénylő növények?

2018. január 5.

Hírek

Massachusettsi szakemberek a szentjánosbogarak megvilágításáért felelős enzimek segítségével ragyogó növényeket hoztak létre.

Milyen LED-et vegyek?

2017. március 8.

Hírek

Az ember a boltban és a reklámoktól megzavarodik a nagy választék miatt. Ebben segít világosan eligazodni a villanylap, mely cikkében néhány kiválasztási szempontra hívja fel a figyelmet, melyek a LED fényforrások vásárlásánál hasznosak lehetnek szakemberek és laikusok számára egyaránt.