Több mint ötven villanyoszlopot alakítottak át madárbaráttá a Gemencben

2019. augusztus 4.

Hírek

Biztonsággal repülhetnek ezentúl a rétisasok és a fekete gólyák a Gemencben, ahol 4 kilométer hosszú vezetékszakaszon 54 villanyoszlopot alakították át madárbaráttá. Az  E.ON közleménye szerint most fejezik be a gemenci erdőn áthaladó 4 kilométeres villamos vezetékszakasz utolsó 400 méterének madárbaráttá alakítását. A Duna-Dráva Nemzeti Parkkal együttműködésben összesen 54 villanyoszlopon végeztek átépítéseket. Mint írják, a madárvédelmi… Tovább »

Immár Önök is bekapcsolódhatnak a madarak áramütése elleni munkájába

2018. június 15.

Hírek

Az elektromos szabadvezeték-hálózatokon elszenvedett áramütés akár több százezres nagyságrendben okozhatja védett és fokozottan védett madaraink pusztulását évente. Az MME által kidolgozott új, okostelefonon is kitölthető elektronikus adatgyűjtő űrlap segítségével mostantól a lakosság is hozzájárulhat a madarakra veszélyes oszlopok és vezetékszakaszok felderítéséhez, ez alapján pedig a hatósági bejelentések megtételéhez.

170 ezer áramütéses madárhalál évente

2017. május 27.

Hírek

Gazdagabb országokban már föld alatti kábelekre cserélték a vezetékeket – ám ez a megoldás rengeteg pénzbe kerül. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2010-es becslése alapján az ország légvezeték-hálózatának földkábelbe fektetése mintegy 550 milliárd forintot vinne el. Paks 2 töredéke – persze ezt nem lehetne szétlopni.

A Madarakra veszélyes 20 kV-os vezetékszakaszok madárbarát szigetelése a Dél-borsodi Tájegységben

2015. július 14.

Helyszín: Mezőtárkány - Tepélypuszta

Sajtótájékoztatók

 A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt másfél évben a Dél-borsodi Tájegysége területén mintegy 480 km hosszúságú madárvédelmi szempontból veszélyes középfeszültségű szabadvezeték hálózatot alakított madárbaráttá. A beruházás során a madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékszakaszok oszlopelemeinek burkolása, átalakítása, cseréje történt meg.

Kampány a madarak áramütésének megelőzésére

2011. október 21.

Hírek

Önkéntes felmérők jelentkezését várja november 20-ig az MME a madarak áramütésével kapcsolatos országos szintű felmérésekhez (Középfeszültségű oszlopok felmérése – KFO). Az idei már a 9. országos felmérés, az adatok feldolgozását a korábban megszokott módon az MME Monitoring Központja végzi majd.

Gyilkos madárbarát oszlop

2011. szeptember 27.

Hírek

Az MME munkatársai Jászberény határában találtak egy áramütött fehér gólyát egy elvileg már madárbaráttá alakított oszlopon fennakadva. Kétféle madárvédelmi eszközt is felhelyeztek az oszlopra, azonban egyiket sem a megfelelő módon.

Kétéltűmentés és madárvédelem a Bükki Nemzeti Parkban

2011. július 20.

Hírek

Közel 1500 méternyi kétéltű-terelőfalat és békaátjárókat épített a Bükki Nemzeti Park Bogács, illetve Felsőtárkány határában a nemzeti fejlesztési terv Környezet és Energia Operatív Programjának, több mint 90 millió forintos támogatásával.