Isten veled, Főpelész! In memoriam Bakó Botond

2023. július 10.

Hírek

Az Erdőmentők Alapítvány mély fájdalommal adta hírül, hogy a hétvégén elhunyt Dr. Bakó Botond, az országos pelevédelmi programjuk szakmai atyja. Az egész hazai természetvédelem gyászolja Botondot, aki nemcsak óriási szakember, de egy igazán tündéri Ember is volt. Ő álmodta meg a Vadonlesőt.

Szívtelennek tűnik, de hatékony stratégia: a széki lile tojó számára előnyös a fiókák elhagyása

2023. február 19.

Hírek

A parti madarak utódgondozása rendkívül változatos, a széki liléknél például sokszor a tojó dezertál (vagyis hagyja el a fészekalját), hogy újabb családot alapítson. Az e viselkedést meghatározó viselkedésökológiai és evolúcióbiológiai tényezőket tárja fel a magyar és brit kutatók által írt, az Evolution című folyóiratban megjelent tanulmány.

Rémszemmel az ablaktörő madarak ellen

2022. február 17.

Hírek

A költési időszak közeledtével máris számítani lehet ablakokat, autókat „támadó” – valójában a saját tükörképükkel harcoló madarakra, de a probléma könnyen kezelhető.

A lábujjhosszak aránya megmutatja a légykapók rátermettségét

2020. március 15.

Hírek

A Pilisi Parkerdő és az ELTE Viselkedésökológiai Csoportjának a Málnás-hegyen zajló közös kutatása a klímaváltozás hatásainak feltérképezése mellett egyéb fontos ismereteket is szolgáltatnak egyes madárfajok életének jobb megismeréséhez. Egy ilyen vizsgálat a lábak ujjhossza és az egyedek rátermettsége között kereste a kapcsolatos az örvös légykapóknál.