Lehet jogellenesen és jogszerűen fenntarthatatlanul viselkedni

2021. január 13.

Hírek

”Néha úgy éreztem, hogy csak ablakokat pucolok a Titanicon, pedig a hajót kell sürgősen elfordítani” – nyilatkozta korábban podcastunk mai alanya, aki több évtizedes egyetemi oktatói, kutatói, környezetpolitikai elemző és tanácsadó tevékenységéért megkapta a köztársasági érdemkereszt ezüst fokozatát. Dr. Zlinszky Jánossal a tókutatástól a környezetpolitikáig sok-sok mindenről beszélgetett Sarkadi Péter.

Természetvédelmi szempontok az atlétikai stadion megépüléséhez

2020. július 11.

Hírek

Az Atlétikai Stadion beruházásához kapcsolódó környezetvédelmi hatástanulmányt lassan egy éve elkészítették a Nógrád Megyei Kormányhivatalban. Arról azonban senki nem beszélt, hogy ennek a nagy volumenű sportberuházásnak milyen környezeti hatásai lesznek, tekintettel arra, hogy az jelentős mértékben NATURA 2000-es területet érint. Az, hogy az Atlétikai Stadionnal érintett beruházási terület NATURA 2000 besorolás alatt áll tulajdonképpen azt jelenti, hogy kiemelt jelentőségű… Tovább »

Stadion helyett PARKOT a Duna-partra

2020. május 20.

Hírek

Színművészek, tudósok, szakemberek, környezetvédők, aktivisták, dél-pesti lakosok aláírásával elindult a „stadion helyett PARKOT a Duna-partra” petíció az aHang.hu felületén. Csatlakozz Te is, ha nem akarsz értelmetlen stadiont.

Hidrológia a tudomány Krahácsa

2013. december 14.

Hírek

Először csak a zöldportálok küldtek vészjelzéseket, majd a hivatalos bejelentés is megszületett: a vízügyi ágazat a környezeti ügyekért is felelős vidékfejlesztési tárcától a belügyhöz kerül, és helyettes államtitkár helyett főosztályvezető felügyeli majd.

Átszervezték a vízjelzést

2012. december 15.

Hírek

Befejeződött az Országos Vízjelző Szolgálat integrálása a Belügyminisztériumhoz tartozó Országos Vízügyi Főigazgatóságba. Korábban a vízjelző szolgálat az év végén megszűnő VITUKI keretében működött, 2012. december 1-jétől pedig az OVF integrált szervezeti egységeként végzi munkáját.

Európai megfigyelési listára a cianidot!

2012. szeptember 17.

Hírek

Más szennyező anyagok mellett a cianid is kerüljön fel a Víz Keretirányelv ún. megfigyelési listájára. A listán szereplő anyagok jelenlétét minden uniós tagállamban rendszeresen mérni kellene, így hatékonyabban észlelhetőek és megelőzhetőek lennének a 2000-es tiszai ciánkatasztrófához hasonló szennyezések.

Lefejezett hatóságok, katonás rend

2012. július 12.

Hírek

A pénzügyi fegyelem megsértése, bűncselekmények gyanúja az apparátusban, bizalomvesztés – Illés Zoltán Magyar Nemzetnek adott nyilatkozata szerint ezért kellett leváltani az utóbbi időben a környezetvédelmi hatóságok több vezetőjét.

Már Illés emberei is repülnek

2012. július 5.

Hírek

A regnáló kormány időszakában végrehajtott vezetőcserékkel lefejezték a szakmai elitet, s sincsenek olyan emberek a környezetvédelmi közigazgatásban, akik teljes mértékben értenének a szakmához. „Az ágazaton belül csak az maradhat, aki befogja a száját, akinek van szakmai hitele, azt nem is tűrik meg” – közölte egy elküldött vezető.

Nyár végére fél méter alatt lehet a Balaton vízszintje

2012. július 4.

Hírek

A nyár végére 50-55 centiméterre csökken a Balaton átlagos vízszintje – hangzott el a tihanyi limnológiai intézetben tartott tudományos konferencián. Dédunokáinknak nem érdemes tóparti nyaralót venni.