Krízishez vezethet a folyók alulértékelése

2018. augusztus 29.

Hírek

Folyóink kétmilliárd ember számára nyújtanak ivóvizet, élelmiszer termelésünk 25 %-át biztosítják, hazánkban pedig 4 millió ember vízigényét elégítik ki. Mégsem kezeljük megfelelően őket, ez pedig komoly kockázatokkal jár. A WWF legújabb jelentése bemutatja, hogy az egészséges folyók hogyan járulhatnak hozzá a természeti katasztrófák mérsékléséhez, valamint arra is figyelmeztet, hogy a folyók “rejtett” értékei elveszhetnek, ha… Tovább »

A víz Isten kegyes ajándéka, nem kereskedelmi portéka

2016. november 29.

Hírek

Teljesen újra kell gondolni a vízgazdálkodást – jelentette ki Áder János köztársasági elnök a holnapig tartó Budapesti víz világtalálkozón. Ugyanitt az ENSZ vezető tisztségviselői a vízvagyon védelmének fontosságára szólítottak fel. Négy víztározó üresen áll Szabolcsban a klímaváltozás miatt.

Cél a fenntartható vízgazdálkodás – Víz Világtalálkozó Budapesten

2016. november 27.

Hírek

Másodjára gyűlnek össze holnap Budapesten azok a politikusok, diplomaták, ENSZ-szervezetek munkatársai, aktivisták, üzletemberek, akiknek komoly befolyásuk lehet arra, hogy a népességnövekedés és a klímaváltozás dacára jut-e mindenkinek tiszta ivóvíz a 21. század végén. Az alapoktól kezdve át kell alakítani vízgazdálkodásunkat, és ehhez sokkal több kutatási eredményre van szükség.

Áder: A Földet kibillentettük egyensúlyából

2015. április 12.

Hírek

A magyar köztársasági elnök szeretné elkerülni, hogy a víz miatt egyre több helyen törjenek ki konfliktusok. Áder felszólalt Dél-Koreában, a Víz Világfórumán. Áder megmenti a Földet, csak Orbánnal szemben nem meri.

55 százalékkal nőhet a világ vízigénye 2050-ig

2013. október 10.

Hírek

Ötvenöt százalékkal nőhet a világ vízigénye 2050-ig az OECD adatai alapján – mondta Helen Mountford, a szervezet Környezetvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese a Budapesti Víz Világtalálkozón. Legyen alapjog a vízhez való hozzáférés – magyar kezdeményezés a Víz Világtalálkozón

Legyen alapjog a vízhez való hozzáférés

2013. október 8.

Hírek

A Budapesti Víz Világtalálkozó az ivóvízhez és a szennyvízelvezetéshez való alapvető emberi jog nemzeti szintű megvalósításának lehetőségeit kutatva felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy a víz nem árucikk, hanem az élet forrása, olyan alapvető jog, amely minden embert megillet.

Magyar vizes civil fórum

2013. szeptember 02.

Helyszín: Vidékfejlesztési Minisztérium Darányi Ignác terme

Sajtótájékoztatók

2013 októberben Magyarország magas szintű Víz Világtalálkozót rendez az ENSZ Rio+20 folyamatába kapcsolódva. A nemzetközi rendezvényt megelőzően egy magyar civil fórumot szervez az NFFT és a REC szeptember 2-án, aminek az eredményét becsatornázzák majd a nemzetközi fórumon megszülető "ajánlásokba".

Budapesti Víz Világtalálkozó Civil Fórum előkészítő rendezvénye

2013. szeptember 02.

Helyszín: Vidékfejlesztési Minisztérium, Darányi Ignác Terem

Programok

2013 októberben Magyarország magas szintű Víz Világtalálkozót rendez az ENSZ Rio+20 folyamatába kapcsolódva A nemzetközi rendezvényt megelőzően egy magyar civil fórumot szervez az NFFT és a REC szeptember 2-án, aminek az eredményét becsatornázzák majd a nemzetközi fórumon megszülető "ajánlásokba". A Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács a Budapesti Víz… Tovább »

Jó duzzasztógát is létezik

2013. augusztus 8.

Hírek

A jelenleg Budapesten zajló limnológiai világkongresszus programfüzetének címlapképén hatalmas busák ugrálnak a vízből jó magasra. Mintha forrna a víz körülöttük. S bár valamelyik dokumentumcsatornán láttam már ilyet az egyik észak-amerikai folyón, nem gondoltam volna, hogy ilyen nálunk is megesik.

VI. Víz Világfórum

2012. március 17.

Hírek

Magyarország számára a Marseille-ben zajló VI. Víz Világfórumának egyik fő tanulsága, hogy míg a vízhiány egész földrészeket sújt, addig hazánkban vagy a szélsőséges időjárással kell megbirkóznunk, amely hol árvizet, hol aszályt okoz, vagy pedig az ipar által okozott környezetszennyezéssel kell küzdenünk.