Szabadon engedték a vadászati (ál világ) kiállítás tokhalait

2021. október 15.

Hírek

Haltelepítéssel ért véget az Egy a Természettel Vadászati és Természeti (ál világ) kiállítás, melynek díszlet tokhalai Budapestnél kerültek a Dunába. Ide természetes úton aligha jutnának föl a tengerről, a Vaskapu zsilipje miatt.

A tokhalkaviár gyilkos ára

2021. április 13.

Hírek

Kihalhatnak a Duna dinoszauruszokkal egy időben kialakul halfajai. Orvhalászat sodorja a kihalás szélére a Duna tokhalfajait a Természetvédelmi Világalap (WWF) friss jelentése szerint.

Fantomizálódott tokhalaink

2017. december 2.

Hírek

A hazai élővizekben egykor a tokhalak számos faja úszkált. Közülük, a történelmi idők alighanem legnevezetesebb európai hala, a viza emelkedik ki alakjával és akár 8-10 mázsás súlyával. Mellette a 100 kilogrammosra is megnövő vágótok, a valamivel kisebb termetű simatok, az akár félmázsás súlyt is elérhető sőregtok, illetve legkisebbként a legfeljebb 10 kilogrammra növekedhető kecsege népesítette… Tovább »

Európa ikonikus vadvilágát és őserdeit fenyegeti a környezeti bűnözés

2017. november 23.

Hírek

Az ENSZ, a WWF és az Eurac Research friss jelentésében arra figyelmeztet, hogy az illegális fakitermelés, a kaviárkereskedelem, a vadon élő madarak tömeges pusztítása, valamint a medvékre, farkasokra és hiúzokra irányuló orvvadászat súlyosan veszélyezteti a 15 európai országon átívelő Duna-Kárpát régió élővilágát és biológiai sokféleségét.

Tokfélék veszélyben

2014. szeptember 6.

Hírek

Az európai, illetve a magyarországi halfaunát veszélyeztető tényezők között időrendben elsőként a halászatot kell megemlíteni. Már a középkorban túlhalásztak egyes halfajokat, különösen a tokfélék állományát veszélyeztette a halászat. A viza közép-dunai állománya a XX. századra, illetve az átfogó folyószabályozások megvalósítását megelőzően már összeomlott.

Védelmet kapnak a tokhalak

2012. január 30.

Hírek

A bolgár hatóságok megerősítették, hogy a tokhalak halászatának tiltásáról szóló rendelet újabb 4 évvel meghosszabbodik. A Duna bolgár szakaszán idáig egy évre szólt a halászati tilalom, de ez a rendelet nem sokat ért addig, amíg a közös román-bolgár szakaszon jelentősen eltért egymástól a szabályozás.

A nálunk telepített vizák elérték a Fekete tengert

2011. október 9.

Hírek

Hazánkban jelölt vizát fogtak ukrán halászok a Duna Kilia ágában – 18 km-re a Fekete tengertől. Az 50 centis hal Vilkovóig 1580 km-t tett meg, áthaladva a Vaskapu I. és Vaskapu II. vízerőmű rendszeren. A tavaly elindított vizatelepítési program eredményességét igazoló halat a halászok visszaengedték a Dunába – tájékoztatta az ukrán Duna Bioszféra Rezervátum a… Tovább »