Szigorúan titkos nyílt levél az ostobaságokat állító Orbán Viktornak

2023. október 1.

Hírek

Talán a természettudományos és műszaki ismeretek Orbán videójában is nyilvánvaló hiánya vezetett oda, hogy öles léptekkel haladunk a környezetvédelmi intézményrendszer megsemmisítése felé? Íme Balogh Péter geográfus “szupertitkosnyíltlevele”. Abszurd, hogy szakmai döntések helyett a politika határozza meg, hogy a környezetromboló cégek mentesüljenek-e a környezet pusztításáért járó szankciók alól.

Vízlépcső(d) Csongrádon, avagy a Körös-toroknak már úgyis annyi?

2023. szeptember 15.

Hírek

Aligha van napirenden a csongrádi vízlépcső megépítése, de a helyieket izgatja, mivel a témát a tavalyi aszály idején kormánytagok is felvetették. A csongrádiak a strandjukat féltik, a térségben gazdálkodók vizet szeretnének. Bárhogy is lesz, a Körös-torok sorsa már megpecsételődött.

Ecomondo 2023 – az Ökológiai átmenetnek saját ökosisztémája van

2023. augusztus 31.

Hírek

Az Ecomondo, az Italian Exhibition Group nemzetközi szakkiállítása hat területen a körforgásos gazdaságot szolgáló ipari technológiák és szolgáltatások számára november 7. – 10. között 26. alkalommal nyitja meg kapuit az olaszországi Rimini Expo Centre-ben.

Villámárvíz és aszály: a klímaváltozás két pusztító arca

2023. június 23.

Hírek

Míg a tavalyi év az aszályról szólt, idén az év első felében inkább a túl sok víz volt a jellemző, számos magyar települést sújtott villámárvíz. A két jelenség összefügg, és a fenntartható jövőnk egyik záloga lehet, ha a túl sok és túl kevés víz problémáját nem egymástól elválasztott módszerekkel orvosoljuk, hanem összefüggéseiben kezeljük. A jó… Tovább »

Hogyan tompíthatjuk a villámárvizek pusztítását?

2023. június 15.

Hírek

Múlt héten országszerte villámárvizek pusztítottak: kedden a heves csapadék következtében a Dunántúlon, csütörtökön pedig a déli és a keleti országrészben áradt meg sok kisvízfolyás, vagy éppen a hegy- és domboldalakról ömlött az áradat. Gyöngyöstarjánban tragikus módon halálos áldozatokat is követelt az ár.

Vizet a tájnak!

2023. június 14.

Hírek

A néprajzi, kulturális és természeti értékekben gazdag Ormánság társadalmi, gazdasági problémáira van megoldás, de széles társadalmi összefogás és kormányzati akarat kell a sikerhez – véli Szilvácsku Miklós Zsolt tájépítész, jogász, a Respect Tanácsadói Közösség tagja.

Mederkotrás helyett árteresítésre lenne szükség

2023. május 26.

Hírek

Bár mostanság mindenki a kiszáradt Nádas-tóra fókuszál, Budakeszin van egy másik, még létező vizes élőhely, amelyet az emberi beavatkozás fenyeget. Ahová rendszeresen jut víz, de a természetet leuralni vágyó embernek az is baj.  Azért a víz az úr…

2024-ben jön a végleges kútamnesztia

2023. május 17.

Hírek

Megszűnik a háztartási, kerti kutak és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítésekor jelenleg szükséges bejelentési kötelezettség és engedélyeztetésre sem lesz szükség.  2024 januártól új, immár hosszútávú kútamnesztia lép életbe: a korábban engedély nélkül létesített sekély kutak 2024-től automatikusan szabályosnak minősülnek.