Történelmi mélypontig apadhat a Duna

2023. október 20.

Hírek

Miközben Orbán Viktor a napokban óriási vízbőségről hadovált a parlamentben, a Duna vízállása hamarosan elérheti a történelmi mélypontot: Magyarországi szakasza jelentős részén már csak néhány centivel tartózkodik a valaha mért legalacsonyabb érték felett, a következő napokban pedig számos mérési ponton e szint alá süllyedhet, aminek következményeivel számolni kell.

Szigorúan titkos nyílt levél az ostobaságokat állító Orbán Viktornak

2023. október 1.

Hírek

Talán a természettudományos és műszaki ismeretek Orbán videójában is nyilvánvaló hiánya vezetett oda, hogy öles léptekkel haladunk a környezetvédelmi intézményrendszer megsemmisítése felé? Íme Balogh Péter geográfus “szupertitkosnyíltlevele”. Abszurd, hogy szakmai döntések helyett a politika határozza meg, hogy a környezetromboló cégek mentesüljenek-e a környezet pusztításáért járó szankciók alól.

Vízháború fenyegeti Európát?

2023. augusztus 13.

Hírek

A városok vízhiányát Europában legalább annyira befolyásolja a szupergazdagok pazarlása, mint a klímaváltozás vagy a népesség növekedése – állapította meg a Nature című tudományos folyóirat, a brüsszeli Politico pedig annak nézett utána, mit is jelent ez a gyakorlatban?

Akku kontra ivóvíz: precedenst teremt a debreceni eset

2023. július 19.

Hírek

Bírósági döntés igazolja, hogy az Orbán-kabinet „stratégiai nyugalmával” és kincstári optimizmusával szemben azoknak van igaza, akik szerint a vízellátás lesz a kormányzati programként különféle ösztönzőkkel Magyarországra telepített ázsiai akkumulátorgyártás egyik legszűkebb keresztmetszete.

Vizet a tájnak!

2023. június 14.

Hírek

A néprajzi, kulturális és természeti értékekben gazdag Ormánság társadalmi, gazdasági problémáira van megoldás, de széles társadalmi összefogás és kormányzati akarat kell a sikerhez – véli Szilvácsku Miklós Zsolt tájépítész, jogász, a Respect Tanácsadói Közösség tagja.

A Balaton 2040-re vízpótlásra szorulhat

2023. június 6.

Hírek

Az éghajlatváltozás lehetséges hatásairól, valamint az általa okozott károk mérséklésének módjairól tanácskoztak ma a Balatonnal foglalkozó szakértők Tihanyban. A szakértők szerint 2040 és 2060 között csak alkalmanként kell majd a tó vizét pótolni, utána viszont már rendszeresen.

Komáromi civilek szerint új akkumulátorgyár épül a térségben

2023. május 26.

Hírek

A környéken aktív dél-koreai gyártó tagad, helyi civilek szerint ugyanakkor az új üzem előkészületeiről „csak az nem tud, aki nem akar hallani róla”. Árulkodó, hogy a térségben elképesztő léptékű vízügyi beruházás zajlik, amely épp a legértékesebb karsztvízrendszereket csapolná meg.

A nagy vízrablás: aszályosítás uniós mutyipályázatokkal a Homokhátságon. Újabb hungarikum a „homokdomb töltés – gát korona sétány”

2023. május 13.

Hírek

Szegedtől ÉNY-ra 20 km-re fekszik Zsombó, ettől picit nyugatra Bordány nagyközség Csongrád-Csanád vármegyében, a Mórahalmi járásban. A mai podcast e két kistelepülésről és egyfajta hungarikumról szól, arról, hogy hogyan lehet 200 milliós eu-s támogatással a kiszáradóban levő homokhátságban, a Duna-Tisza-köze déli részén a talajvizet értelmetlen beruházásokkal mihamarabb eltüntetni, az ott élő védett növényekkel egyetemben.