Engedett a parlament: itt az új szabály a kerti kutakról

2018. október 9.

Hírek

Új törvényt alkotott az Országgyűlés a fúrt kutakról: 80 méteres talpmélységig nem kell engedélyt kérni a kutak fúrásához ott, ahol a háztartáshoz szükséges ez a víz – írja az Infostart.hu.

Kútfúrás: amikor a tudomány győz a politika fölött

2018. szeptember 2.

Hírek

A víznyerő kutak létesítésének törvényi szabályozásával kapcsolatban nagy többséggel meghozott alkotmánybírósági döntés két szempontból is messze túlmutat a konkrét – egyébként nagy jelentőségű – kérdésen. Dr. Bándi Gyula ombudsmanhelyettes véleménycikke.

Krízishez vezethet a folyók alulértékelése

2018. augusztus 29.

Hírek

Folyóink kétmilliárd ember számára nyújtanak ivóvizet, élelmiszer termelésünk 25 %-át biztosítják, hazánkban pedig 4 millió ember vízigényét elégítik ki. Mégsem kezeljük megfelelően őket, ez pedig komoly kockázatokkal jár. A WWF legújabb jelentése bemutatja, hogy az egészséges folyók hogyan járulhatnak hozzá a természeti katasztrófák mérsékléséhez, valamint arra is figyelmeztet, hogy a folyók “rejtett” értékei elveszhetnek, ha… Tovább »

Feléljük talajvíz készletünket

2015. november 19.

Hírek

Becslések szerint 23 millió köbkilométernyi talajvizet rejt a Föld, és ennek a mennyiségnek kevesebb, mint hat, de az is lehet, hogy csupán egyetlen százaléka – emberi mércével mérve – megújuló energiaforrás.

Növekvő ivóvíz aggályok

2015. március 20.

Hírek

Világszerte fenyegető méreteket ölt az ivóvízkészletek apadása, egyelőre még elegendőek a készletek arra, hogy kielégítsék a Föld lakosságának igényeit – de egyre nagyobb gondok lesznek. Ez derül ki a vasárnapi Víz Világnaphoz kapcsolódóan nyilvánosságra hozott ENSZ jelentéséből.

Balatoni kincs, ami nincs

2014. szeptember 1.

Hírek

Úgy gondolom, ha a korábbi nemzetgazdasági együttműködés révén az egyetlen nemzeti hatáskörben levő nagy vízgyűjtő vízminőségével egyértelmű környezetvédelmi eredményeket érünk el, a semmittevés nem lehet alternatíva, hanem ezt az előnyt ki kell bontani minden ágazatra. 2-3 évente kb. 160 millió ivóvíz minőségű vizet akkor engedünk a semmibe, amikor hasznosítására semmi lehetőség nincs. 1 ha ültetvény… Tovább »

Hidrológia – Választási vízosztás

2013. június 2.

Hírek

A termálvíz-visszasajtolási kötelezettség minapi elmismásolása után újabb választási ajándékkal kedveskedik a kormány(párt) a gazdáknak: egy frissen benyújtott módosító javaslat nyomán az 50 méternél nem mélyebb, öntözési céllal fúrt kutakat a jövőben elég lesz utólag bejelenteni. A tervezet az indoklás szerint is az illegális kútásás általánosan elterjedt szokását kívánja legalizálni, ugyanakkor gyökeresen ellentétes a kormány által… Tovább »