Nem csak az ivóvíz zavaros – a kormány sumákolása helyett a katasztrofális ivóvízhálózatot javító intézkedéseket kér a civil Víz Koalíció

2023. november 24.

Hírek

A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervező programjában létrejött, civil hálózatként működő Víz Koalíció tanulmányára hivatkozva a 2023. április 6-án Gulyás Gergely miniszter a kormány nevében felkérte Lantos Csaba energiaügyi minisztert az ivóvízhálózat kockázati felmérésére, az országos csőcsere program elkészítésére és az egységes vízdíjtarifák kidolgozására. Mindhiába. Most kaptak egy nyílt levelet.

A vizes élőhelyek pusztulása 58000 milliárd $ gazdasági érték mellett az élelmezésbiztonságunkat is fenyegeti

2023. október 18.

Hírek

Először készült olyan tanulmány, ami a vizes élőhelyek éves gazdasági értékét becsüli meg. A hiánypótló kutatás eredménye döbbenetes: 58 ezer milliárd USA dollár, vagyis a globális GDP 60%-ával egyenértékű a vízhez kötődő ökoszisztémák éves értéke. Mindennek ellenére a folyók, tavak, és más vizes élőhelyek, továbbá a felszín alatti vizek állapota folyamatosan romlik, ami éves gazdasági… Tovább »

Ezért aggályos az akkugyarmattá válás

2023. szeptember 9.

Hírek

Süveg Anna, az LMP szóvivője 8 pontban összefoglalja, miért rendkívül káros Magyarország és a magyar emberek számára az akkugyarmatosítás.

Vízháború fenyegeti Európát?

2023. augusztus 13.

Hírek

A városok vízhiányát Europában legalább annyira befolyásolja a szupergazdagok pazarlása, mint a klímaváltozás vagy a népesség növekedése – állapította meg a Nature című tudományos folyóirat, a brüsszeli Politico pedig annak nézett utána, mit is jelent ez a gyakorlatban?

Másodszor is kiszáradt egy spanyol nemzeti park legnagyobb lagúnája

2023. augusztus 12.

Hírek

Immár a második nyáron száradt ki teljesen a dél-spanyolországi Donana Nemzeti Park legnagyobb állandó lagúnája az elhúzódó aszály és a vízforrások kizsákmányolása miatt – közölte a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács (CSIC).  A környezetgyilkos spanyol eper. Ezért is vegyél hazait!

Esővízzel és zuhanyzással spórolnak a magyarok

2023. július 12.

Hírek

Benne vagyunk az idei első nagy hőhullámban, de már készülhetünk is a következőre. A kánikulában megnövekszik a vízfogyasztás, mivel ilyenkor az emberek, állatok és növények is fokozottan igénylik a folyadékot. A Xylem online kutatása első részében arra volt kíváncsi, mennyire használják tudatosan a magyarok a vizet.

3 súlyosan környezetszennyező divatjelenség

2023. május 14.

Hírek

A divatipar bevett módszerei és eszközei több módon és szinten károsítják környezetünket, mint azt elsőre gondolnánk. Egy-egy változásért kiáltó helyzet nem ritkán valami olyasmihez kapcsolódik, ami mára szerves része lett a mindennapi életünknek. Az alábbi 3 példa rávilágít arra, hogy sürgősen változtatnunk kell a divatról, mi több, az öltözködésünkről való gondolkodásunkon – és persze a… Tovább »

Orbán “akkumulátornagyhatalmi” gigantomániájának környezetszennyezései

2022. október 9.

Hírek

Megvalósulni látszik a korábban hangoztatott kormányzati cél, hogy Magyarország akkumulátor-nagyhatalom lett. A folyamatra a giga kínai, 35%-os világpiaci részesedésű CATL debreceni óriásberuházásának bejelentése tette fel a koronát. Ugyanakkor a hazánkban már működő akkumulátorgyárak  a környezetre kedvezőtlen tevékenységükkel váltak a múlt években a hírek szereplőivé.