Vizesek római-parti pofonja Tarlósnak

2017. augusztus 19.

Hírek

Három neves vízügyi szakember – Futaki Károly, Holló Gyula és Simonffy Zoltán – nyílt levélben szólítja fel a főváros vezetését, hogy állítsa le a Római-partra tervezett mobil gát tervezési, előkészítési munkáit. Álláspontjuk szerint a tervezési folyamat átláthatatlan, önkényes, nincs összhangban a szakma írott és íratlan szabályaival, szemléletében és megoldásaiban pedig szembe megy a vonatkozó uniós… Tovább »

Milliárdok folynak el a Tisza medrében

2017. január 3.

Hírek

Közel 16 milliárdos – európai uniós támogatású – beruházás zajlik a Tisza-meder és a hullámtér vízszállító képességének a helyreállítása érdekében a szolnoki vasúti híd és Kisköre közötti szakaszon. A vízügyi szakma szerint ugyanakkor a mederrendezés hibás koncepción alapul, s a céllal ellentétesen károkat okoz.

Kvassay Jenő Terv – Nemzeti vízstratégia

2015. szeptember 14.

Helyszín: Budapest XIII., Váci út 23-27

Sajtótájékoztatók

A Kvassay Jenő Terv, a nemzeti vízstratégia társadalmi véleményezése érdekében 2015. szeptember 14-én 10.00 órai kezdettel szakmai fórumot tartunk Budapesten.

Átlag egy méterrel magasodtak árvizeink

2015. július 26.

Hírek

Az elmúlt 50 évben átlagosan egy méterrel emelkedtek az árvizeknél várható legmagasabb vízszintek, de volt ahol 1,9 méterrel. Komoly kihívás.

Vészjelzéseket küld a vízügyi szakma a kormánynak!

2015. július 11.

Hírek

Néhány hónapja a Magyar Víziközmű Szövetség megjelentetett egy átfogó tanulmányt, amely áttekinti az ágazat főbb problémáit. Nemrég pedig megismerhettük a Kvassay Jenő Terv vitaanyagát, melyet az Országos Vízügyi Főigazgatóság készíttetett. E dokumentum egészen kemény, de reális értékelést tartalmaz. Jól látható tehát, hogy a vízügyi szakma egyre súlyosabb vészjelzéseket küld a kormány felé.

Uniós pénzből figyelik a Duna vízminőségét Budapestnél

2015. június 7.

Hírek

Eddig 1,2 milliárdba került a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág vízgazdálkodásának javítása. Elkészült a Tassi, és a Kvassay-zsilip rekonstrukciója, emellett egy – a Duna-ág vízminőségét figyelő – korszerű monitoring-rendszert is kialakítottak. Az Európai Unió további pénzére lesz szükség a tartósan jó vízminőség elérésére.

Nem lehet a szőnyeg alá söpörni a vízügyi ágazat súlyos problémáit

2015. június 6.

Hírek

A vízügyek területén érzékelhető problémák annak ellenére nem kapnak megfelelő figyelmet, hogy az ágazat megfelelő működése meghatározza a jövőnket. A vízügy dolgozók szakszervezeti szövetségének e heti demonstrációs felhívása, illetve a szakmai szövetség néhány héttel ezelőtti helyzetértékelése is megerősítette, hogy nem lehet a szőnyeg alá söpörni az ágazat problémáit.

A zöld NERtelen árnyalata

2015. április 19.

Hírek

Az Országos Környezetvédelmi Tanács a kormány környezetvédelmi tanácsadó testülete. Állítólag, mert az Orbán-kormány most éppen a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával/szétverésével kapcsolatos OKT aggályokat nézte levegőnek.