Két személyiségtípusba sorolhatók a vonuló gólyák

2018. május 26.

Hírek

A gólyák vonulásuk során két “személyiségtípusba” sorolhatók magyar és német kutatók szerint: a vezetők feltérképezik a légáramlatokat, míg a követők inkább a nyomukba szegődnek.

Eltünedeznek a madárvonulás fontos területei

2015. december 5.

Hírek

A vándormadarak útvonalai mentén lévő élőhelyek pusztulása egyre súlyosabban veszélyezteti eme hosszútáv-repülőket, többségük olyan országokon halad át, amelyekben védelmük nem megfelelő.

Költöző madarak vörös listája

2014. március 13.

Hírek

Évente nagyjából 500 millió költözőmadár pihen vagy költ Németország területén, a rendszeresen előforduló 279 faj csaknem egynegyede veszélyeztetett.

Veszélyesek a madarakra a lagymatag telek

2014. február 16.

Hírek

Az enyhe tél kedvez a hazai és a Magyarországon vendégeskedő madárvilágnak, azonban számos veszélyt is rejt, hiszen ha a madarak a tavaszias időjárás miatt korábban költenek, már néhány fagyos nap is a fiókák tömeges pusztulását idézheti elő.

Fél év után újra jelentkezett Tisza, a jeladós gólya

2013. április 20.

Hírek

Április 14-én újra küldött adatokat az eltűntnek hitt fiatal fehér gólya jeladója. 2012. október 7. óta nem tudtak róla semmit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai, akik a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” projekt keretében 12 fehér gólyát jelöltek meg új típusú jeladókkal 2012 nyarán.

Csúcsvonuló hantmadár

2012. február 16.

Hírek

Mindössze 25 grammos tömege ellenére a hantmadár tartja a madárvonulás világrekordját: német kutatók szerint évente 30 ezer kilométert tesz meg. Az eredmény meglepte a szakembereket, hiszen a madár ráadásul többnyire teljesen egyedül teszi meg a hosszú utat Észak-Amerikából Afrikába, nem csapatban, mint például a ludak.