Világjáró vulkáni hamufelhők változó klímánkban

2019. március 12.

Hírek

A természeti és emberi katasztrófák: a vulkáni hamu és az ipari balesetek okozta szennyeződések terjedését sokasági éghajlati modellekben vizsgálja két magyar kutató. Haszpra Tímea és Herein Mátyás a Scientific Reportsban jelentették meg legfrissebb eredményeiket.

Egész ökoszisztémákat semmisített meg a Kilauea vulkán

2018. június 21.

Hírek

Ritka élőhelyek és egész ökoszisztémák semmisültek meg a Hawaii nagy szigetén május elején kitört Kilauea vulkánból áramló lávától, ám a kutatók szerint, noha emberi szemszögből tragédia, ami történik, tudományosan nézve azonban csak a természet körforgásáról van szó.

Korábban indítottuk a globális felmelegedést

2016. augusztus 26.

Hírek

Az eddig véltnél néhány évtizeddel korábban kezdődhetett az ember által előidézett globális felmelegedés egy új tanulmány szerint. A mikroorganizmusok, korallok, fák évgyűrűi, barlangi és jégminták vizsgálatán, valamint számítógépes szimulációkon alapuló tanulmány szerint a 19. század vége helyett már az 1850-es évek közepén elkezdődhetett az akkor még enyhe, az emberi tevékenység hatására fellépő melegedés Európában, Észak-Amerikában… Tovább »

Dzsingisz kán és az éghajlatváltozás

2012. szeptember 29.

Hírek

Amerikai kutatók Mongóliában azt állították, hogy a csapadékosabbra váltó éghajlat segíthette Dzsingisz kán hódításait. A kán – eredeti nevén Temüdzsin – mongol nagykán és katonai vezető volt 1162 és 1227 között; ő egyesítette a mongol törzseket és alapította meg a Mongol Birodalmat.

Szörnyű pusztításra készül a természet

2012. január 8.

Hírek

Chile a napokban nem mindennapi küzdelmet volt kénytelen vívni a természettel – és az emberi felelőtlenséggel. Miközben egy gyújtogatás miatt az ország déli része lángokba borult, addig északon vulkánkitörés várható. Sikerül-e úrrá lenni a helyzeten, és megmenteni a természeti értékeket?