Felboncoltak egy giga zsírhegyet

2019. október 6.

Hírek

A háztartási zsiradékok a csatornahálózatban masszává állnak össze, mivel az egyre nagyobb számban használt nedves törlőkendők és egészségügyi betétek, a WC-papírból és a ruhákból származó természetes és mesterséges rostok megfogják a zsíros folyadék áramlását, ami akár méregbomba is lehet.

800 milliós büfé és vécé a Városligetben

2019. április 2.

Hírek

Büfé, nyilvános vécé és női-férfi öltöző épül a budapesti Városligetben 778 millió forintért. A mosdók nagyobb területet foglalnak majd el, mint a két szabadidős létesítmény, amiket ellátnak.

Bill Gates elővette a kakis üveget

2018. november 7.

Hírek

Sose hittem, hogy ennyit fogok tudni az emberi székletről -mondta előadásában a világ egyik leggazdagabb embere. A Microsoftot alapítója most WC-fronton is jótékonykodik. A bolygónak, és milliárdnyi embernek napi gond a higiénia hiánya.

Arra születtek, hogy fekáliában haljanak

2018. október 29.

Hírek

Az indiai társadalom kirekesztettjei a dalitok (érinthetetlenek), akiknek az a sorsuk, hogy puszta kézzel, védőfelszerelés nélkül csatornát tisztítsanak. Ötnaponta hal meg egy indiai a fekáliával teli aknákban. Kitörniük gyakorlatilag lehetetlen.

Kiállítás a folyékony aranyról Bécsben

2018. október 20.

Hírek

Hundertwasser ökológiai-művészeti munkásságára emlékezik a bécsi Kunst Haus Wien legújabb kiállítása, az “EOOS. Liquid Gold”. A jövő év elejéig látható tárlaton egy olyan önfenntartó nyilvános vécé prototípusát is bemutatják, amely növényi víztisztítással működik.

A világ iskoláinak felében nincs WC és ivóvíz

2018. augusztus 27.

Hírek

A világ iskoláinak közel felében hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek, nincs ivóvíz, vécé vagy mosdó – figyelmeztettek szakértők az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ma közzétett közös jelentésében. A Szubszaharai Afrikában és Délkelet-Ázsiában a legrosszabb a helyzet.

Milliárdoknak lehet megoldás a gilisztás vécé

2017. március 10.

Hírek

A trágyagiliszták emberiürülék-lebontó tevékenységére épülő vécék megfizethető és fenntartható higiéniai megoldást jelenthetnek a fejlődő világ egyre zsúfoltabb szegénynegyedeiben és menekülttáboraiban.

Tudta? November 19 a Vécé Világnapja

2016. november 19.

Hírek

Ma van a vécé világnapja, ami nem vicc, hanem halálosan komoly, főleg az e szempontból is kétségbeejtően elmaradott Budapesten, ahol 30.000 lakosra jut egy nyilvános illemhely. Párizsban minden 5000 emberre jut egy közvécé és ezek jelentős része ingyen használható. 2018-ig 8,5 millió eurót költ a nyilvános vécéire Bécs. És mi akarunk olimpiát rendezni?

Több tízezer forint úszik el a lefolyókban

2016. szeptember 9.

Hírek

A magyarok többsége a mindennapi tevékenységük során nem figyel oda a vízhasználatra, pedig havi szinten több tízezer forinttal míg, éves szinten akár egy havi fizetéssel lehetnének gazdagabbak. Egy négytagú család esetében a tudatos vízfogyasztással megspórolható összeg körülbelül 75.000 Ft-ra tehető évente.

Indiában több ember használ mobiltelefont, mint korszerű WC-t

2016. augusztus 19.

Hírek

Ami a nyugati országokban magától értetődik, Indiában még luxus. A világ második legnépesebb országában még 600 millió ember kényszerül arra, hogy a szabad ég alatt végezze el a dolgát. A vízöblítéses WC és az áram a fél országnak luxus.