Sólyom László elnök úr emlékére

2023. október 11.

Hírek

Kivételesen hiteles személyiségét, környezetvédelmi ügyekben (is) példamutató cselekedeteit felidézve látszik igazán az a hatalmas űr, ami a leváltása óta betöltetlen maradt (noha az általa egykor elfoglalt köztársasági elnöki pozíció nem szűnt meg [csak átalakult]). 2013-as beszélgetés Sólyom László  – valóban zöld – volt köztársasági elnökkel, akadémikussal.

A Jövő nemzedékek szószólója a szilveszteri tűzijátékok használatának veszélyeiről

2022. január 17.

Hírek

Az egészséges környezethez való joggal összefüggésben a szószóló felhívja a társadalom, különösen az ünneplő közösségek, valamint a jogalkotók figyelmét arra, hogy a szilveszter alkalmával használatos pirotechnikai eszközök szükségtelen károkat okozhatnak környezetünkben és egészségünkben, melyek a szabályozás módosításával és ünneplési szokásaink újragondolásával a jövőben elkerülhetők lehetnének.

Ügyeket egy önálló zöldtárca is képviselhetne, de ilyen jelenleg nincs

2014. április 25.

Hírek

Kishantosért is aggódik Szabó Marcel, a jövő nemzedékek védelméért felelős biztoshelyettes. A rendszerváltás idejéhez viszonyítva a zöldek kevésbé hatékonyan fejtik ki álláspontjukat, aminek az az egyik magyarázata, hogy jelentősen csökkentek anyagi forrásaik.

Az új zöldombudsman szerint a környezetvédelem a válság vesztese

2012. november 4.

Hírek

Szabó Marcel, az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelméért felelős új helyettese az együttműködő alkotmányosság híve, álláspontja szerint az új alaptörvény a korábbinál több felhatalmazást nyújt a természeti értékek védelmére, ezért mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ennek a védelemnek a szintje a válság miatt szűkülő erőforrások mellett se csökkenjen.

Szabó Marcel jöhet Fülöp Sándor helyére

2012. szeptember 28.

Hírek

Dr. Szabó Marcelt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi docensét jelölte az alapvető jogok biztosa a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesének. Prof. Dr. Szabó Máté ombudsman a jelölést az alapvető jogok biztosáról szóló törvény előírásának megfelelően eljuttatta Dr. Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének.

Roncsország leszünk?

2012. szeptember 4.

Hírek

Fülöp Sándornak, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettesének lemondása sajnos megerősítette a civil szervezetek korábban kinyilvánított álláspontját, hogy az ombudsmani intézményt átalakító törvénymódosítások súlyos visszalépést jelentenek környezeti, társadalmi és gazdasági tekintetben is.

LMP: ellehetetlenítették a zöldombudsmant

2012. augusztus 29.

Hírek

Az ökopárt szerint utolsó állomásainak egyikéhez érkezett az a szisztematikus munka, amelyet az Orbán-kormány a környezet- és természetvédelmi intézményrendszer lerombolásáért a hivatalba lépése óta folytat: az érdemi munka lehetetlenné válása miatt távozik posztjáról Fülöp Sándor.

A zöld ombudsman olcsó, és nem ráz

2012. június 2.

Hírek

Komoly érdeklődést váltott ki, és támogatásra számíthat két magyar, az ökológiai válságra nemzetközi jogi megoldásokat szorgalmazó kezdeményezés az ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferenciáján, amelyet Rio de Janeiróban rendeznek meg június 20-22. között.