Egészséges étkezési kisokos

2019. augusztus 9.

Hírek

Az étel létfontos, mert ebből nyerjük az energiát és tápanyagot egy aktív és egészséges élethez. Ez túlélésünk záloga. Ezért az ételhez jutás alapvető emberi jog, aminek mindenki számára elérhetőnek kell lennie. A FAO a helyes táplálkozásról ad tanácsokat gyerekeknek is.

Miért (ne) egyek szenegáli paradicsomot?

2019. július 26.

Hírek

A minap betértem vásárolni egy közepes méretű élelmiszerboltba, és rögtön elém tolakodott egy tábla: paradicsom 179 Ft. A téli és tavaszi aszály, és a májusi szinte állandó csapadékos idő után jócskán felmentek a zöldségárak, tehát kíváncsi voltam, hogy milyen és mennyi paradicsomot kínál június elején a bolt.

Bolygódiétával a túlélésért

2019. január 18.

Hírek

Radikálisan kevesebb vörös hús és finomított cukor, helyette több bab, lencse, zöldség és gyümölcs a fejlett országokban. Napi 2500 kalória elég. Ha nem váltunk étrendet, tönkretesszük a bolygót.

Peszticidteszt-nyertesek: cseresznye és zeller

2018. május 12.

Hírek

Franciaországban egy 5 éves kutatás szerint a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41%-a tartalmazott növényvédő szert. A határértéket azonban csak 2-3%-nál lépte át a peszticid szintje, a szakemberek szerint pedig mindez nem jelent komoly egészségügyi veszélyt. Mi a helyzet Magyarországon, mire kell figyelni? A Laboratorium.hu ennek járt utána…

Rút kiskacsákkal az élelmiszer pazarlás ellen

2017. február 5.

Hírek

A Tesco Lengyelországban is megkezdi a nem igazán tökéletes, csúf, de normális minőségű zöldségek árusítását, amivel elkerülheti ezek kidobását. 12 magyarországi áruházában is bevezetik „Perfectly Imperfect” elnevezésű termékkínálatot.

Berágtak a kertészek – nem lehet majd öntözni?

2016. február 13.

Hírek

Fennáll a veszélye, hogy a felszín alatti vizek védelme miatt korlátozott módon lehet csak öntözni a zöldség-gyümölcs területek jelentős részét. Ágazati szervezetek szerint megengedhetetlen, hogy az unióra hivatkozva olyan „túlszigorított” magyar intézkedések szülessenek, amelyek a gazdálkodókat ellehetetlenítik.

Amerikában legszennyezettebb az alma

2013. július 6.

Hírek

Nálunk a fejes saláta, Amerikában az alma az első a növényvédő szerekkel leginkább szennyezett gyümölcsök és zöldségek között. A legszomorúbb, hogy a tengerentúlon és hazánkban is találtak vegyszermaradványokat a bébiételekben is.

Nehézfémmel szennyezett városi növények

2012. július 11.

Hírek

Egy német vizsgálat során kiderítették, hogy a belvárosban vagy nagyobb városokban termesztett zöldségek temérdek káros anyagot tartalmazhatnak. A Berlinből származó eredmények egyértelműen kimutatták, hogy a nagy forgalmú utak mentén termesztett termékek nehézfémtartalma részben az uniós élelmiszer-határértékeket is átlépte.

Hónapos retek és a környezetvédelem

2012. március 24.

Hírek

Európában egyedülálló módon az osztrák főváros akár önellátó is lehetne friss zöldségekből, amelyeket 1946 óta a város környékén termesztenek. A helyi retek, paradicsom és uborka nemcsak az egészséges étrendnek, de a környezetvédelemnek is fontos eleme.