Már 11 országban jelent meg a majomhimlő

2022. május 21.

Hírek

11 országból eddig összesen 80 majomhimlős esetet jelentettek – közölte az Egészségügyi Világszervezet. A WHO szerint további 50 esetben vizsgálják a majomhimlő gyanús eseteket. Korábban Olaszországból, Svédországból, Spanyolországból, Portugáliából és Kanadából is jelentettek majomhimlős betegeket.

Mi az a majomhimlő?

2022. május 20.

Hírek

Az ismert, de eddig ritkaként emlegetett trópusi vírus terjedni kezdett a fejlett világ országaiban – Észak-Amerikában és Európában is riadalmat kelt az esetszám növekedése. A közép- és nyugat-afrikai esőerdők állatvilágából származik a kórokozó, ami átterjedt az emberre.

Felpörgeti a zoonózist a klímaváltozás

2022. április 30.

Hírek

Több ezer új vírus kerülhet át állatokról emberekre a klímaváltozás miatt. A denevérek különösen veszélyesek lesznek majd, mert rengeteg olyan kórokozót hordoznak, amik hatékonyan fertőznek embereket is.

Brit denevérekben is találtak koronavírust

2021. április 10.

Hírek

A Covid-19 betegséget okozó vírussal rokon koronavírust találtak kis patkós denevérekben az Egyesült Királyságban, bizonyíték azonban nincs arra, hogy ez az új vírus embert fertőzött volna meg.

Betegségekkel állnak bosszút rajtunk az erdők

2021. március 25.

Hírek

Jelentős statisztikai összefüggést találtak az erdők irtása és az állatvilágból származó betegségek kialakulása között. Az olajpálma-ültetvények esetében például minél nagyobb területet foglal el a mezőgazdaság, annál gyakrabban jelentkeznek új fertőzések.

Újabb összefüggés a koronavírus-járvány és a klímaváltozás között

2021. február 15.

Hírek

A korábban cserjés növényzet helyett a változó éghajlat miatt mostanra sok terület szavannává és lombhullató erdővé vált, ami kifejezetten kedvező a vírusokat hordozó denevéreknek. Dél-Kína a denevérektől kiinduló vírusok valóságos járványgócpontjává válhat a kutatók szerint.

Betegségekkel áll bosszút a természet

2020. augusztus 6.

Hírek

Az erdők, mezők és sivatagos területek városokká és mezőgazdasági területekké alakítása komoly fenyegetést jelent a biodiverzitásra. Egy friss tanulmány alapján a folyamat ezzel párhuzamosan kedvező feltételeket teremt olyan állatoknak, amelyek nagyobb valószínűséggel hordoznak fertőző betegségeket.

Csökken az afrikai elefántagyar és az orrszarvútülök iránti kereslet

2020. július 13.

Hírek

Csökken az afrikai elefántagyar és az orrszarvútülök iránti kereslet, és ezeknek a termékeknek a feketepiaca is kisebb lett – derült ki az ENSZ Kábítószerellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) vadvilági bűnözéssel foglalkozó 2020-as világjelentéséből.