Homokhátság, a félsivatagos záportározó-nagyhatalom. Zsombó az állatorvosi ló

2022. október 18.

Hírek

Miért épülnek sorra záportározók egy félsivatagban? Ráadásul homokgáttal, úgy, hogy az esővíz-elvezető csatornák sincsenek bekötve? Hát az uniós támogatás miatt. Tíz éve még minden falu játszótérre pályázott, hat éve a kilátó volt a sláger, mostanság pedig a záportározók futnak nagyot. Történet egy kétszázmilliós gödörről, amelyet a Kiskunsági Nemzeti Park területén ástak, és amelynek még érvényes… Tovább »

Újabb természetpusztítás, és hungarikum blöff a Dél-Alföldön.

2022. január 14.

Hírek

A Szeged melletti Zsombó egy homokhátsági település, ahol felesleges az amúgy is kevés vizet sokszáz milliós uniós környezetvédelmi! pályázatból elpárologtatni. A vésztározó kikotrásánál keletkezett földből pedig esetleg egy 20 milliárd forintnyi védett növény élőhelyén hoznának létre repülőgép leszállópályát. A lokálpatrióta civilek tiltakoznak, a helyi önkormányzattól átvette a beruházást a fideszes Megyei Önkormányzat.

Védett növényeket dózerolnak Zsombón

2021. augusztus 10.

Hírek

Munkagépek dübörgésére riadtak fel Zsombón augusztus 7-én reggel, buldózerek, markolók és láncfűrészek zaja verte fel a Szegedtől északnyugatra fekvő nagyközség lakóit. Az egyik helybeli, Kármán Balázs elmondása szerint egy záportározó tó kialakítása kezdődött el egy olyan területen, ahol az eddigi felmérések szerint 170 millió forint eszmei értékű védett növény található.

Megmenekült a reptértől a „ 20 milliárdos csoda kosboros” Nagy Bara

2021. június 9.

Hírek

A botanikusok legnagyobb meglepetésére, eddig ismeretlen és elképzelhetetlen mennyiségű (összesen 20 milliárd forintnyi) kosbor állományt fedeztek fel helyi természetvédők a Szegedtől északnyugatra fekvő Zsombó nagyközség határában 2021 tavaszán – nyár elején.