Madárbarát tematikus etetőkert

2016. március 16.

Nemrég egy szuper madárbarát kertben jártam Budapest XVII kerületének családi házas övezetében. Meglestem a teleobjektív egyik oldalán egy természetfotós/ filmes speciális dolgozószobáját, és kimentem az optika másik oldalára, egy speciális madárbarát kertbe, ahol a bagolyetető egérvár mellett van ablak gyíkvár, darázsgarázs és vadkamera is, igaz ez gyakran inkább a macskák szereplését örökíti meg. Emellett Orbán… Tovább »

Fenékpuszta 2012 júliusában

2012. július 22.

Vörös vércse és darázsölyv, gyógyulófélben lévő gólyák, házőrző liba és kakas, orchideás réten legelő szürke marha, dolmányos és vetési varjak – vagyis egész állatsereglet várja azokat, akik a Balaton nyugati csücskébe, Fenékpusztára látogatnak, a 27 éve működő madárgyűrűző állomásra, amely tíz éve madármenhelyként is működik, ahová befogadják és meggyógyítják az elhagyott vagy beteg madarakat.  

Zöld kritika az orbáni környezetpolitikának

2012. május 29.

A kormány első két évi környezetpolitikai teljesítménye összességében lesújtó – jelentette ki ma Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének elnöke a Kossuth téren , amikor átadták a miniszterelnökség munkatársának a kormány féléves bizonyítványát, amelyet 42 zöld szervezet készített.  A jelképes bizonyítvány szerint a kormány két "tárgyból" egyest, hatból kettest kapott, és csak egy területen érdemelt… Tovább »

Sasszinkron 2012 – ennyi ragadozónk van

2012. február 7.

Tavalyhoz képest nem változott lényegesen a Magyarországon telelő sasok száma – derült ki a 9. Országos Sasszinkron eredményeinek összesítése során, melyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nemzeti park igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve végzett. A 241 felmérő mintegy 11.500 négyzetkilométert járt be, lefedve a legjelentősebb sastelelőhelyeket, így az állomány nagy részét… Tovább »

Erős hatóságokat és erős civil szervezeteket!

2011. november 3.

Több száz civil szervezet és ezzel együtt több ezer munkahely szűnhet meg, ha a kormányzat tovább csökkenti a szektor támogatására szánt költségvetési forrásokat.  A Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület azt kéri a kormánytól, hogy reálértéken legalább a 2010. évinek megfelelő összeget biztosítson a hatóságok és a civil… Tovább »

Daruvonulás a Hortobágyon

2011. október 12.

Az Európa északi mocsaraiban fészkelő darvak az Észak-afrikai telelőterületekre tartó útjuk során néhány hétre minden évben megállnak pihenni a Hortobágy és a Dél-Alföld pusztákkal övezett nagy tavain. Az idei rekord évnek ígérkezik, mert már eddig 90.000 darut számláltak a szakemberek, és a hónap második felében várhatóan még további madarak érkeznek.

Gólya Road Show

2011. július 3.

Június 20-21-én az előző évekhez hasonlóan ismét megszervezésre került a fehér gólyák gyűrűzése Baja-Mohács térségében. A „Gólya Road Show” első napja nyitott volt az érdeklődők számára. Ekkor az előre meghirdetett helyszíneken és időpontokban több mint 180 kíváncsi szempár (többségük óvodások, iskolások) előtt zajlott a még röpképtelen kis gólyák jelölése. Több helyszínen közvetlen közelről volt lehetőség… Tovább »

2008 a magyar madárgyűrűzés centenáriuma

2008. január 27.

Magyarországon, Dánia és Németország után a világon harmadikként, 1908-ban gyűrűzték meg az első madarakat.. A Magyar Madártani Egyesület és a Nyugat-Magyarországi Egyetem szervezésében a jubileumi év nyitó rendezvényét január 19-én tartották Kőszegen. Az érdeklődőknek elsőként Karcza Zsolt a Madárgyűrűzési Központ vezetője tartott előadást a gyűrűzés történetéről, és a jelenlegi helyzetről, majd Dr. Gyurácz József mutatta… Tovább »