hirdetés

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntése alapján a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 21 éves múltra visszatekintő, nemzetközi hírű Ökológiai Mintagazdasága 2013. november 1-től elveszíti területeit. A német és magyar szakemberek által kormányközi együttműködés keretében megtervezett nemzetközi hírű mintagazdaság földjeit „szétszórják”, és „sóval hintik be” a helyét. A döntést megelőzően több európai ország nagykövetsége, és a biogazdálkodók európai szervezete (IFOAM EU Group) is kérte a Kormányt a Kishantosi Központ további működésének biztosítására – eredménytelenül…

A Kishantos ügyében meghozott döntés hadüzenet mindennek, amit a civil erőfeszítésekkel létrehozott Kishantosi Vidékfejlesztési Központ képvisel: a demokrácia, a fenntarthatóság, a fenntartható vidékfejlesztés, az ökológiai gazdálkodás, a természet és a társadalom értékeinek, a magyar társadalom jövőjét, biztonságát jelentő természeti erőforrások védelme.

Az NFA döntéséről, annak részleteiről és a döntés nyomán kialakult helyzetről a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetői, Ács Sándorné és Bolye Ferenc ügyvezetők tartottak sajtótájékoztatót 2013. április 24-én Budapesten a Paulay Teremben. A sajtótájékoztatón vendég volt, és felszólalt: Dr. Ángyán József egyetemi tanár, országgyűlési képviselő, Ertsey Attila az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja, Ifj. Dr. Zlinszky János egyetemi docens, PPKE Jog és Államtudományi Kar, és Hetzmann Róbert a Váralja Szövetség elnöke.