hirdetés

A kormány első két évi környezetpolitikai teljesítménye összességében lesújtó – jelentette ki ma Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének elnöke a Kossuth téren , amikor átadták a miniszterelnökség munkatársának a kormány féléves bizonyítványát, amelyet 42 zöld szervezet készített.  A jelképes bizonyítvány szerint a kormány két "tárgyból" egyest, hatból kettest kapott, és csak egy területen érdemelt ki hármast. A demonstráción felszólalt  még  Vetier Márta, a Greenpeace Magyarország programigazgatója, Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója és Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A zöld szervezetek szerint nagyon gyenge teljesítményt nyújtott a kabinet, azaz egyest kapott a környezet- és természetvédelmi intézményrendszer gyengítése miatt. Ugyancsak egyesre értékelték az éghajlatvédelem és az energia területén végzett kormányzati munkát. A jelképes bizonyítvány szerint gyenge volt a kormány teljesítménye környezetvédelmi szempontból az államháztartással kapcsolatos jogalkotás, a gazdaság- és fejlesztéspolitika, a természetvédelem, a vízpolitika, a vidékfejlesztés és mezőgazdaság, illetve a hulladékügy területén. Ezekre adtak a zöld szervezetek kettest a kabinetnek. Közepest a környezet és egészségügy szempontjából ítéltek oda a környezetvédők. Így a részletes értékeléssel együtt átnyújtott bizonyítvány szerint a kormány első félidei "tanulmányi átlaga" 1,88 lett.

Az értesítőt az érdemjegyek részletes indokolásával a zöldek képviselőitől Török Kristóf, a Miniszterelnökség közkapcsolati munkatársa vette át.