A nagy akkus nemzeti hazaárulózás

A kormánypártok erőteljes kampányba kezdtek, hogy védeni tudják a szennyező akkumulátoripart hazánkban. Bevetettek mindenkit lassan: a köztelevízió értelmiségi megmondóit, államtitkárokat és sekélyes, fagolyóegyszerűségű közösségimédia-agitátorokat.

Respray: forradalmi zöld megoldás a dezodorok piacán

Csak Európában közel 2 milliárd fújós dezodor palackot dobnak ki évente. Az új alumínium előállítása rendkívül energia és költség igényes folyamat, amely óriási terhet jelent környezetünkre. Az ezt csökkentendő tökéletes megoldás, ha egy palackot többször is tud használni a vásárló. Ez a Respray lényege.

Varsó bekeményít az öreg autóknak

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat. 2024 júliusától nem hajthatnak be a 18 évesnél idősebb dízelmotoros és a 27 évet meghaladó korú benzines autók Varsó városközpontjába. A tiltás a rákövetkező nyolc évben fokozatosan szigorodik, 2032-re a dízelautók korhatára 11 évre, a benzineseké 17 évre csökken, tehát most fiatalnak számító gázolajos autók is kiszorulnak… Tovább »

Tények a hódokról és a konfliktuskezelésről

A hód nem vadászható. Miért jó ez? A természetvédőknek azért, mert így továbbra is az ő hatáskörükbe tartoznak az ökoszisztéma-mérnök fajjal kapcsolatos döntések, a vadgazdálkodóknak pedig azért, mert így biztosan nem merül fel, hogy a vadgazdálkodó fizessen hódkárt.

Mesés látvány az ezernyi ágra szakadt áradó Ipoly

Ágasbogas rajzolatban lépett ki a felhők alól az Ipoly folyó az ártérbe. Más hazai folyókról is gyakran készítenek izgalmas fotókat, a most napvilágot látott képek azonban még ezek között is előkelő helyen szerepelhetnek. Molnár Ábel Péter felvételeinek készítési idején éppen az adott szakaszon tetőzött az Ipoly.

Meg lehet-e védeni az Orbán kormányától a magyar környezetet?

„A gyerekeinknek teszik tönkre a földjét, a levegőjét és a vizét” – kiabálta dühösen egy férfi a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár kapcsán összehívott, a tettlegességig fajult minapi lakossági fórumon. Népszavazással tenne keresztbe az LMP annak a gyakorlatnak, hogy a kormány az akkumulátorgyárak érdekében elsöpörte a környezetvédelmi aggályokat a beruházások útjából.

A sok fény a civilizáció jele, ám bőven van káros hatása is

Bár már egy hónapja egyre hosszabbak a nappalok, még mindig korán sötétedik, és kapcsolják fel a világítást otthon és a közterületeken is. Mindez az űrből is látszik, a műholdakról a sötétség terjedésével – pontosabban a világos részek szűkülésével – éppen úgy figyelemmel tudják követni az ukrajnai háborúban az infrastruktúra pusztulását, mint Észak-Korea bezárkózását.

A napelemes termelőknek fejleszti hálózatát 74 milliárdból az E.On

Csaknem 15 ezer különböző méretű beruházás valósul meg 2026-ig a Dunántúlon és Pest megyében – összesen 726 MW többletkapacitást hoz létre az E.ON Hungária Csoport. A fejlesztés elősegíti, hogy újabb napelemes rendszerek csatlakozhassanak a villamos hálózatra; az érintett területeken az ellátásbiztonság is javul.