A rovat kizárólagos támogatója
Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület közleménye

A magyarországi Jane Goodall Intézet is csatlakozik a szervezet névadójának a napokban, az idei Világgazdasági Fórumon bejelentett nemzetközi faültetési akciójához. Dr. Jane Goodall előirányozta 5 millió fa ültetését az idei évben az általa alapított Roots&Shoots ifjúsági programban résztvevő csoportok segítségével, újratelepítés vagy helyreállítás formájában.

Az akció kapcsolódik az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) kampányához, melynek célkitűzése az 1 billió, vagyis ezer milliárd fa ültetése az évtized során: 1 Trillion Trees campaign of UNEP.

A Meteorológiai Világszervezet napokban közzétett jelentése szerint rekordszintűre emelkedett a légköri szén-dioxid-koncentráció 2018-ban annak ellenére, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Programjának kimutatásai alapján évente 7,6%-kal lenne szükséges csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig ahhoz, hogy el lehessen érni a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat.
Az ehhez vezető első és legfontosabb lépésként halaszthatatlan mind a gazdasági tevékenységek, mind életmódunk újradefiniálása, második lépésként pedig a meglévő szennyeződések csökkentése, amelyben a növényzet nagy szerepet játszik.

 “A billió fa ültetése kampány olyan innovatív technológiákat kínál, amelyek segítségével a faültetéssel és az erdők helyreállításával foglalkozó több tízezer kisebb és nagyobb csoport összekapcsolódhat világszerte. Ennek a környezetbarát globális közösségnek a létrehozása lehetővé teszi a szükséges finanszírozás előteremtését és a már jól bevált gyakorlatok megosztását is – éppen azokat a sarkalatos eszközöket, amelyekre szükségünk van az 1 billió fa telepítésének tíz év alatt történő megvalósításához. Büszkén jelenthetem be, hogy a kampányhoz a 60 ország fiataljaival dolgozó Roots&Shoots program keretében csatlakozunk, amely segítségével 5 millió új fát szeretnénk elültetni idén. Itt az idő, hogy Földünk összes lakója kivegye részét a munkából, és megtegye kötelességét.” –  Dr. Jane Goodall, DBE, ENSZ békenagykövet

A JGI Magyarország márciusban jótékonysági aukció keretében készíti elő a faültetési kampányát. Témái: ember és természet viszonya, az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatása, a klímaváltozás okozta kihívások és ellentmondások lesznek. A vendégek 3 fő kategóriában tudnak majd licitálni: képzőművészeti alkotások, design termékek és élmény programok. Az Intézet ezúton várja olyan szakemberek, intézmények, önkormányzatok, gazdák jelentkezését, akik a természetes élőhelyek visszaállításáért és megőrzéséért tennének.

Tegyünk együtt az erdők újjáéledéséért!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek