Hirdetés

Összesen 80 ezer tonna fém kell hozzá. Szaúd-Arábiában, Dzseddában hozzákezdenek a világ legmagasabb épületéhez. A Királyság torony a tervek szerint 183 méterrel nyúlik majd magasabbra a mostani rekordernél, a dubaji Burdzs Kalifánál.

A tervezett költségvetés 1 és negyed milliárd dollár. A tervezett magasság több mint 1 kilométer – írja a Saudi Gazette. A felhőkarcoló a Vörös tengerre néz majd, 5 csillagos Four Seasons hotel, lakások, irodák és csillagvizsgáló lesz benne, összesen 530 ezer négyzetméteren.

A beton és a fém feljuttatása a felső szintekre komoly kihívást jelent majd. "Amikor a Burdzs Kalifát építették, 170 ezer köbméter betont nyomtak át egyetlen szivattyún éjszaka, amikor a hőmérséklet elég alacsony volt ahhoz, hogy megkössön. Ez lehet majd a megoldás Dzseddában is" – írja a brit Telegraph.

királyság

A tornyot élesszögűre tervezték, ez is jelenthet majd nehézséget az építésnél. Gordon Gill, a tervező azt mondta a Construcion Weekly-nek, hogy miután az alakja néhány emeletenként változik, a szél meg fogja kerülni a tornyot, és a terhelés ezért nem lesz annyira erős, mint egy szilárd tömb esetében volna. A helyzetet egyébként az sem könnyíti meg, hogy a felhőkarcolónak ellen kell állnia a Vörös tengerből párolgó sós víznek is.

Ha elkészül, 200 emelet magas lesz a Királyság torony. És akkor Szaúd-Arábiáé lesz a világ legmagasabb építménye. Részben a felhők fölött- írta a keletport.hu.

Rezsibalhétól hangos a Burj Kalifa

Nem olcsó mulatság a világ legmagasabb toronyépületében, a 163 emeletes, 828 méter magas, Burj Khalifában élni! A 2010-ben elkészült felhőkarcoló esetében először attól féltek, hogy a kutya sem fog ott lakást bérelni, hiszen egy egy hálószobás ingatlan éves bérleti díja 55 ezer dollár (12 millió forint).  Lakók azonban mégis érkeztek, akik most elégedetlenek, hiszen az 55 ezer dolláron túl, még évente 25 ezer dollárt (5,6 millió forintot) kell fizetniük közös költség címén. A lakók szerint ez irracionálisan magas összeg, ezért nem hajlandóak kifizetni.  A Burj Khalifa üzemeltetője az Emaar, ami az Egyesült Arab Emirátusok egyik ingatlanóriása, megfenyegette a nem fizető bérlőket, hogy súlyos következményekre számíthatnak, ha nem adják meg a 25 ezer dollárt.

Állítólag néhány ingatlanban már ki is kapcsolták az áramot, ami azért nagy dolog, mert a felhőkarcolóban nem lehet kinyitni az ablakokat, tehát a lakók nagyon gyorsan meg fognak sülni, hiszen a Perzsa-öböl időjárása szaunává varázsolja az üvegfelületekkel körülvett toronyépületet, tehát klíma nélkül meg lehet főni benne. A bérlőket azonban ez nem ijesztette el. Továbbra is túlzásnak érzik a közös költség nagyságát, úgyhogy inkább kiköltöznek. A többség azért is döntött így, mert az üzemeltető az áramkikapcsolása után, a liftek leállításával fenyegetőzött, ami 163 emeletnél még egy élsportolót is leizzasztana, ha lépcsőn kellene megmásznia.

A Burj Khalifa rezsibalhéját a helyi sajtó tovább súlyosbítja, mert szerintük nem arról van szó, hogy a bérlők nem fizetnek. Az Emaart nem közvetlenül adja bérbe a toronyépületet, hanem a legtöbb ingatlant eladták, és a főbérlők adják ki másnak. Most pedig a főbérlők azok, akik üzleti érdekből zsarolják az üzemeltetőt. Bárkinél is legyen az igazság ebben a kusza ügyben, az biztos, hogy a bérlők fognak a legrosszabbul járni, hiszen már kifizették a több tízezer dolláros éves bérleti díjat, amiért luxust várnak cserébe, nem pedig forró szobákat, és lépcsőmászást. (kurir.hu 2014 február)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás