A rovat kizárólagos támogatója

Az elmúlt évtizedben 82 új, országos jelentőségű, védett természeti terület létesült összesen 4 107 hektár kiterjedéssel. Idén három új természetvédelmi beruházás is elindulhat, amelyek 1373 hektáron segítenék a vizes élőhelyek állapotának javítását – áll az agrárminisztérium közleményében.A Natura 2000 terület Magyarország több mint ötödét teszi ki, ezeken a részeken több mint 80 milliárd forint értékben, mintegy 300 ezer hektáron valósultak meg természetvédelmi beruházások. Nagy István agrárminiszter a hortobágyi nemzeti parkkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az igazgatóság a 2014-ben elindult és 2023-ig futó Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztést kezdett el mintegy 6 milliárd forint támogatás felhasználásával. Ennek eredményeként összesen mintegy 5000 hektárnyi védett természeti területen javulnak a természeti értékek megőrzésének feltételei. Az igazgatóság működési területén olyan kiemelkedő jelentőségű élőhelyek találhatók, mint például a nyírségi lápok, a tiszakürti Kis-Tisza, a Hortobágy, a Nagykunság és a Felső-Tisza-vidék vizes élőhelyei.

EZEKEN A TERÜLETEKEN HÁROM KIEMELT BERUHÁZÁST VALÓSÍTHATNAK MEG MÉG AZ IDÉN, MELYEK KÖVETKEZTÉBEN 1373 HEKTÁRON JAVULHAT A VIZES ÉLŐHELYEK ÁLLAPOTA.

Emellett biztosított lesz a vízvisszatartás, a természetvédelmi célokat szolgáló vízkormányzás lehetősége, segítve az ezekhez az élőhelyekhez kötődő fajok, mint a vöröshasú unka, a négylevelű mételyfű, a kisfészkű aszat, a sztyepplepke vagy számos vízimadárfaj állományának megőrzését. Ezáltal nemcsak ezen fajok számára javulnak az életfeltételek, hanem közvetetten az ott élőké is, hiszen egy terület megfelelő vízháztartása és a biodiverzitása teremti meg az ember számára is a szükséges gazdálkodási és létfeltételeket.

A miniszter kitért arra is, hogy az elmúlt tíz évben csaknem másfélszeresére nőtt a védett természeti területek kezelésében kulcsfontossággal bíró nemzeti park igazgatósági haszonállatok egyedszáma. Az olyan őshonos állatok, mint például a magyar szürke szarvasmarha és a magyar házi bivaly állománya 2018-ra meghaladta a 14 ezres egyedszámot, amely 2010-hez viszonyítva 45 százalékosnál nagyobb növekedést jelent.


Az agrárminisztérium közleménye gondosan hallgat az állami és kormányközeli befektetők természetkárosító beruházásairól, melyek jelentős része nagy tavainkat teszik tönkre – a minisztérium, és Nagy István agrárminiszter csendes asszisztálásával.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás