A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

A növényvédőszer-szennyezés kiterjedtebb, mint valaha, a probléma pedig egyre súlyosbodik, ami visszavezethető az EU növényvédőszer-politikájának kudarcára is. A legkárosabb növényvédő szerek betiltására vonatkozó uniós törvény teljes egészében kudarcot vallott, mivel a törvények az ipari lobbi szabályait követik.

A növényvédő szerek helyett fenntartható alternatívákért küzdő Pesticide Action Network (PAN) szervezet a kormányok által 2011 és 2020 között vizsgált 44 137 friss gyümölcsminta eredményeit elemezte, és megállapította, hogy az alma, a körte és a szilva szennyezettsége 2011 óta csaknem megduplázódott.  A legfrissebb adatok alapján az őszi gyümölcsök erősen szennyezettek a növényvédők legveszélyesebb kategóriájába tartozó szerekkel – derül ki a PAN Europe új, Pesticide Paradise című jelentéséből.

Az európai körte (49%), a csemegeszőlő (44%), az alma (34%), a szilva (29%) és a málna (25%) nagy arányban került forgalomba olyan növényvédőszer-maradványokkal, amelyek a rák, a születési rendellenességek, a szívbetegségek és más súlyos betegségek fokozott kockázatával összefüggésbe hozhatók és/vagy mérgezőek a környezetre. A legtöbb szer már nagyon alacsony dózisban is veszélyes.

A problémák megoldására az EU 2009-ben két jogszabályban állapodott meg. Az első a növényvédő szerek legmérgezőbb kategóriájának fokozatos kivonásáról szól, amennyiben rendelkezésre állnak nem vegyi alternatívák, a második pedig arról, hogy minden gazdálkodót a biztonságosabb megoldások használatára ösztönözzön. A jelentés szerint az első célt azért nem sikerült elérni, mert a kormányok a BASF, DuPont (ma Corteva) és Syngenta vegyipari óriásokkal szoros együttműködésben írt iránymutatásokat követik. Ezek felelősek azért, hogy a 2009-es törvény óta minden alkalommal, több száz esetben utasítottak el nem vegyi technikákat, a legmérgezőbb növényvédő szereket viszont engedélyezték.

Az Európai Bizottság legalább 2018 óta tudott a fokozatos kivonás kudarcáról, mégsem tett érdemi lépéseket. A PAN szerint az iránymutatásokat olyanokra kellene cserélni, amelyek elismerik a növényvédő szerek nem vegyi alternatíváinak hatékonyságát, különben az új uniós peszticid-csökkentési cél halálra van ítélve. Az alternatívák népszerűsítésére irányuló törvény szintén kudarcot vallott.

Salomé Roynel, a PAN politikai és kampánytanácsadója elmondta: „A gyümölcsök egyre szennyezettebbek, mert az ipar írja a szabályokat, a tisztviselők pedig figyelmen kívül hagyják a nem vegyi megoldásokat. Egymás hátát vakargatják, miközben a környezet és az egészségünk szenved.”

A jelentést szemléző 444.hu szerint az európaiak több mint egyharmadát aggasztja az élelmiszerek növényvédőszerekkel való szennyezettsége az Eurobarometer felmérése szerint. 2017-ben indították el Toxic 12 petíciót, amely a növényvédő szerek teljes betiltását követeli és felszólítja a döntéshozókat, hogy sürgősen iktassák ki a legkárosabb növényvédő szerek használatát.


Kapcsolódó hazai hír/vélemény:  
A növényvédőszer-hatóanyagokat az Európai Unió engedélyezhet. Nemzeti hatáskörbe (Nébih ← Agrárminisztérium) csak engedélyezett hatóanyagokból készült készítmények tartoznak. Kivétel persze a derogáció (értsd törvény hatályon kívül helyezése vagy korlátozása), aminek alapja a szükséghelyzet. Mikor van ilyen? Növényvédelmi értelmezésre a PAN Europe az Európai Bírósághoz fordult. Most a főtanácsnok megfogalmazásában a lehetséges hivatalos válaszról értesülünk.
Szükséghelyzeti hatóanyag felhasználás – Szabadon értelmezett derogáció

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás