A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

Mintegy 7900 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki az Amazonas esőerdőben egy év alatt – írja a BBC a brazil környezetvédelmi miniszter beszámolója alapján.

Edson Duarte azt mondta, az illegális fakivágás a hibás a szomorú adat miatt, ami egyébként 10 éves negatív rekordot jelent egy éves időtávon (2017. augusztus és 2018. augusztus között tűnt el a közel 8 ezer négyzetkilométernyi fa).

Az erdőirtások legnagyobb része Mato Grosso és Pará államokban történt, a növekedés az előző évhez képest 13 százalékos. Mato Grosso az ország legfontosabb mezőgazdasági termőterülete, épp ezért irtják folyamatosan az erdőket.  

Az idei rossz eredmény hosszabb időtávon nézve már kevésbé fest elkeserítő képet, 2004 óta összesen 72 százalékkal esett vissza deforesztáció mértéke Brazíliában. Az Amazonas-medence esőerdejét a Föld tüdejének is szokás hívni, mert hatalmas kiterjedése miatt az egész Föld klímájára hatással vannak az ottani változások. 

erdőégetés Amazónia Brazíliaerdőégetés Amazónia Brazília

Az idén megválasztott új brazil elnök, Jair Bolsonaro amellett, hogy szélsőjobboldali, várakozások szerint az esőerdő sorsára is negatív hatást gyakorolhat: a kampányában azt ígérte, csökkenteni fogja az illegális fakivágás büntethetőségét, és gyengíteni akarja a környezetvédelmi hatóság szerepét – írta az index.

A brazil politika zöld tébolya

A brazil politika zöld tébolya

Az új brazil külügyminiszter szerint a klímaváltozás egy marxista összeesküvés.

Jair Bolsonaro a 3 hete megválasztott brazil elnök kiválasztotta a külügyminiszterét: Ernesto Araújo eddig egy közepes erősségű tisztségviselő volt, de mostantól Dél-Amerika legnagyobb nemzetének 200 millió emberét fogja képviselni. Araújo szerint a klímaváltozás a „kulturális marxisták” összeesküvése, hogy aláássák a nyugati világ gazdaságát, és Kína növekedését segítsék elő. Arról is blogolt, hogy „kriminalizálják” a vörös húst, az olajat és a heteroszexuális szexet – írtuk 2 hete.

Kapcsolódó anyagok:

Az új brazil elnököt nem nagyon érdekli az esőerdő

Úgy tűnik, az új brazil elnök egy igazi vadbarom

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek