A rovat kizárólagos támogatója

Közel 1000 madárvédelmi és ismeretterjesztő eszközt helyezett ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 10 olyan hazai településen, amelyek az MME által kiírt „Madárbarát település mintaprojektre” nyertes pályázatot adtak be.

2022 májusában hirdette meg az MME a Madárbarát telelpülés mintaprojektet. A felhívásra olyan települések, településrészek pályázhattak, ahol még nem, vagy csak minimális madárvédelmi beavatkozás történt. A felhívásra 53 település pályázott, közülük hirdették ki azon 10 nyertes település listáját, amelyeket madárvédelmi, denevérvédelmi eszközökkel, szaktanácsadással és tanösvénnyel látott el az egyesület. Az eszközök kihelyezése minden településen teljesült.

MME madárbarát település odú felszerelés Csincsén

A nyertes települések (vagy nagyobb városok esetén településrészek) az alábbiak:

500 fő népességig – Lócs, Halastó
501-1500 fő népességig – Sümegcsehi, Csincse
1501-5000 fő népességig – Pilisborosjenő, Rácalmás
5001-100000 fő népességig – Komárom, Encs
100 001 fő felett – Győr – Ménfőcsanak, Budapest 22. kerület.

MME madárbarát település Rácalmás

A projektet gondos tervezés előzte meg. Az MME helyi csoportjainak önkéntesei és szakemberei a nyertes településekkel együttműködve mérték fel az igényeket és a lehetőségeket, hogy minden helyszín a számára legmegfelelőbb eszközöket kapja és a természetvédelmi célok érvényesüljenek. A projekt nagyságát jól szemlélteti, hogy 672 db különböző típusú odú, 10 db fecskelakótelep összesen 320 db fecskefészekkel, 250 kg méhlegelő magkeverék és 200 ismertető tábla került átadásra a pályázóknak. Az eszközök szakszerű kihelyezésében szintén az MME helyi csoportjainak önkéntesei segédkeztek.

A mintaprojektben résztvevő települések 5 évig kötelesek karbantartani és ellenőrizni az eszközöket, természetesen az odúellenőrzéseknél az MME munkatársai, a helyi csoportok önkéntesei is segítenek. A Madárbarát település mintaprojekt létrejöttét a LIFE NGO4GD/HU/000037 „Közösen a természetért” elnevezésű projektje támogatja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás