A rovat kizárólagos támogatója

A Fidesz egykori környezetvédelmi államtitkára szerint szokatlanul gyorsan döntött az Európai Bizottság a paksi fűtőelemekről. A hir24-nek nyilatkozó Illés Zoltán szerint lehetetlen egy orosz atomerőműbe máshonnan fűtőelemet hozni. És nemcsak ez a gond. A tervezési hiányosságok miatt is újabb vétó jöhet.

Az ukránok még decemberben szerződtek a Westinghouse nevű céggel. A cél az volt, hogy függetlenítsék magukat az oroszoktól. Az amerikai székhelyű, de a japán Toshiba csoport tulajdonában lévő Westinghouse 2003 óta már szállít fűtőanyagot Ukrajnába, de az ország 15 rektorából csak egyet látott el eddig. Most 13 ukrán reaktorhoz akarnak fűtőanyagot venni a Westinghouse-tól. Igen ám, de Illés Zoltán szerint ez elég nehéz, mert folyamatos gondok vannak ezekkel a fűtőelemekkel. És nem a minőség a baj. Egyszerűen, ha minden orosz, akkor nem megy más a reaktorba. „Olyan ez mintha az Apple gépedet bevinnéd az IBM-hez. Biztos ki tudnak valamit találni, de nem lesz az igazi."

Baj van vele

2012-ben a dél-ukrajnai atomerőmű két blokkjában már okozott üzemzavart a Westinghouse-fűtőanyagkötegek meghibásodása, ami miatt végül orosz gyártmányúra kellett cserélni őket. 2013-ban pedig a létesítmény dolgozóinak és az ukrán atomipar veteránjainak egy csoportja szólította fel az ország vezetőit, hogy mondjanak le az ilyen típusú üzemanyag használatáról, mert szerintük az nem biztonságos. Az ukrán atomerőműveket üzemeltető társaság, az Energoatom tavaly év végén ennek ellenére 2020-ig szóló szerződést írt alá az amerikai céggel az atomüzemanyag-szállítások növeléséről.

Csak az atom

A hir24-nek nyilatkozó Illés Zoltán szerint szerint Lázár János a semmiről beszél, amikor azt mondja, hogy előre haladott tárgyalásokban van a magyar kormány az Euratommal, és nagyon jó esély van arra, hogy rövid időn belül minden kérdés tisztázódjon. Illés szerint ugyanis az oroszokkal megkötött szerződésben nincs olyan pont, ami engedné, hogy más is szállítson üzemanyagot Paksra. Hiszen az oroszoknak nem csak az építés az üzlet. Legalább ekkora haszon, ha csak ők láthatják el évtizedekre fűtőelemmel az új atomerőművet. De nem csak ezért nem lehet máshonnan hozni az uránt. A Fidesz környezetpolitikusa szerint nem szabad elfelejteni, hogy a kiégett fűtőelemek kitűnő plutónium forrást biztosítanak. „El tudjuk azt képzelni, hogy egy orosz gyártmányú erőműben, tulajdonképpen amerikai atombombához gyártanak plutóniumot? És ebbe az oroszok belemennek? Ugye, nem."

Illés Zoltán szinte biztos benne, hogy nem lesz Paks II és nem csak a fűtőelem miatt.

„Minden erőműbe be kell építeni egy olyan speciális héj szerkezetet, ami azt garantálja, hogy ha komoly baleset, robbanás van, akkor is egyben marad az épület. Vagyis nem engedi, hogy ha robbanás van, akkor szétnyíljon az épület és a szennyezés kijusson a reaktorteremből. Ennek a megépítése nem szerepel az oroszokkal kötött szerződésben. Nincs benne az árban. Az oroszok már jelezték, hogy megcsinálják, de nagyjából 4 milliárd euró plusz költségért."

Az erőmű költségvetése a kormány eredeti bejelentése szerint 10 milliárd euró. Putyin budapesti látogatásakor azonban már 14 milliárd eurós beruházásról beszélt. Ehhez jöhet még hozzá a szerkezet 4 milliárd eurós költsége.

„Az erőművet nem lehet itthon megépíteni úgy, hogy kimarad ez a lépés. Egyszerűen az uniós szabványok nem engedik. Most a fűtőelemek miatt kaszálta el az unió Paks 2-t. A következő lépés a tervezési hiányosságok miatti vétó lesz".
 

Uniós pofon Paks 2-nek

Uniós pofon Paks 2-nek

Blokkolta az Európai Unió a Paks2-projektet, azaz a 12 milliárd eurós orosz-magyar atommegállapodást, írta a Financial Times
Giró-Szász András cáfolta, Navracsics Tibor viszont megerősítette, hogy az EB beintett a bővítésnek. Nem lehetett kérdezni Paks-ügyben a szóvivőtől. Ki adja a sugárzást?

"Nem blokkolják" a paksi bővítést Brüsszelben, csak a fűtőanyag-beszerzésről szóló szerződést kérdőjelezik meg – közölte tegnap az Európai Bizottság szóvivője. Egyelőre sokkal többet nem tudott elmondani, mert a beruházás dokumentumait a magyar parlament titkosította. A bizottság azonban úgy tudja, hogy a magyar kormány már beleegyezett a titkosítás feloldásába, így hamarosan mindent elmagyaráznak.
 

Az Európai Bizottság (EB) úgy értesült, hogy a magyar hatóságok beleegyeztek a paksi bővítésről szóló dokumentumok titkosításának feloldásába – közölte Brüsszelben Anna-Kaisa Itkonen, a bizottság energiaügyekért felelős szóvivője szokásos sajtótájékoztatóján.

A bizottság éppen most tekint bele ezekbe a dokumentumokba, és feltett szándéka, hogy a közeljövőben nyilvánosságra hozza a csütörtökön napvilágra került döntést, amilyen részletesen csak lehet. Egyelőre csak nagyon keveset tudnak elárulni a témában, mivel a dokumentumokat, amelyek alapján az EB meghozta döntését, titkosítottak – közölte.  A szóvivő annyit elmondott az EU-s vétóról, hogy a bizottság "nem blokkolja" a paksi beruházást, hanem az üzlet fűtőanyag-beszerzésről szóló részét kérdőjelezte meg. A bizottság múlt heti döntése eredményeképp folytatódnak a tárgyalások a magyar kormány és az Euratom között a fűtőelem-beszerzésre vonatkozó egyezségről- írta a hvg.hu.
 


Atomcsapdában Orbánék

 Akár évekkel is késleltetheti a paksi beruházás befejezését az üzemanyag-beszerzéssel kapcsolatos európai bizottsági jóváhagyás hiánya. A csúszás jelentősen rontja Magyarország pozícióját, a magyar–orosz megállapodás ugyanis a hasonló kockázatokat egyoldalúan a magyar félre terheli, amivel láthatóan Oroszország is tisztában van.  A fűtőelemek szállítása és a hulladékkezelés megoldása a beruházás mintegy húsz százalékát teszi ki

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás