A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A környezetet nem túlságosan megterhelő életmód nem azt jelenti, hogy egy elavult háztartásban élünk, hanem sokkal inkább azt, hogy szokásaink és életmódunk megváltoztatásával környezet- és pénztárcabarátabbak legyünk. A zöldebb otthon felé tett apró lépések is nagy hatással lehetnek. Minden hosszú utazás az első lépéssel kezdődik, és most itt az ideje, hogy elinduljunk. Ehhez adunk most tippeket.

1.      Háztartás
A háztartásunkba kerülő bútorok kiválasztásánál is döntsünk környezettudatosan. Gondoljuk át, hogy ha minőségi, hosszú élettartamú kanapét választunk és nem olyat, amelyik két év múlva a szemétben landol azzal is hozzájárulunk ahhoz, hogy zöldebb legyen háztartásunk. A kárpitanyag választásnál keressünk újrahasznosított anyagból készült szövetet. A pet palackból készülő anyagok rendkívül széles színvariációban kaphatók, így biztosan találunk lakásunkba illő árnyalatot. Ha bútorunk szerkezetileg ép és kedveljük is, akkor újítsuk fel, mielőtt egy új darab vásárlása mellett döntenénk. Egy modern, különleges kárpitanyag, vagy egy kis festék csodákra képes.

forrás: ADA Trendline

2.      Hulladék
Hulladékunk nagy része a konyhában végzett tevékenységünkből is származik, vagy a boltban keletkezik. Az eldobható csomagolások és a műanyag zacskók nehezen lebomló hulladékhalmazt alkotnak, amely napjainkban egyre csak növekszik. Riasztó méretű az élelmiszerek és általában a természeti erőforrások pazarlása. A legfontosabb, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termeljük. Ne vásároljunk műanyag zacskóban gyümölcsöt és zöldséget, használjunk textilzacskókat, amelyeket korlátlan ideig használhatunk. A családi csomagok vásárlása és a csomagolás újrafelhasználása szintén segíthet. De ha mégis keletkezik némi hulladék, akkor a szelektálásnak természetesnek kell lennie. Komposztáljunk, amit tudunk, a többit pedig válogassuk a megfelelő tárolóedényekbe. Tartsunk rendet a hűtőszekrényben, törekedjünk arra, hogy a fogyasztásunknak megfelelő mennyiséget tartalmazza. Akadályozzuk meg, hogy az étel megromoljon: szárítsuk vagy fagyasszuk le gyümölcsöket, zöldségeket, gombákat, sőt, a fűszernövényeket is. Az élelmiszerek élettartamát vákuumozással is meghosszabíthatjuk.

3.      Bevásárlás
Készítsünk el otthon mindent, amit csak tudunk. Lehet, hogy egy kicsit több időt és erőfeszítést igényel, de pénzt és a zsúfolt bevásárlóközpontok okozta stresszt spórolhatjuk meg, ráadásul valami újat is tanulhatunk. A saját házi készítésű termékeket magunk és barátaink örömére készíthetjük el. Például rendszeresen készíthetünk házi tésztát, lekvárokat és befőtteket vagy akár teát is otthonunk kényelmében.

Próbáljunk meg helyi termékeket vásárolni, nézzünk utána a helyi élelmiszerszállítóknak vagy biogazdaságoknak. Gyakran az online élelmiszerboltokban is megtalálhatóak a kis helyi pékek, hentesek és csemegeboltok termékei. Ráadásul a vásárlás házhoz szállítása környezetbarát. Egy hagyományos szupermarkethez képest, ahol egy órán belül több tucat autó érkezik az élelmiszerekért, egy autó a webáruház raktárából egy óra alatt akár 10 háztartásba is eljuthat.

forrás: unsplash

4.      Világítás
A szabály az, hogy csak ott világítsunk, ahol tényleg szükség van rá. Használjuk a nappali fényt, este és éjszaka ne felejtsük el lekapcsolni a villanyt ott, ahonnan távozunk. Cseréljük le a hagyományos izzókat alacsony energiafelhasználású LED-es világításra – ezek pénzt takarítanak meg és környezetbarátabbak, mivel nem tartalmaznak higanyt és ólmot.

5.      Energia
Az energiatakarékosság az egyik legfontosabb dolog, amit saját ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében tehetünk. A mobiltelefonokat és más kis készülékeket csak a szükséges ideig töltsük, ne egész éjszaka. Amikor elmegyünk otthonról, ne hagyjuk készenléti módban a tévét és más készülékeket. Egy készenléti üzemmód, egy bekapcsolt energiatakarékos izzó és egy még töltődő telefon lehet, hogy csak kis mennyiségű áramot fogyaszt, de éves szinten már több ezer forintunk bánhatja. Az energiatakarékosság kéz a kézben jár az energiatakarékos izzókkal vagy a minőségi készülékekkel, amelyek nem termelnek felesleges hőt a lakásban.

Az energiatakarékosság a házakra vagy lakásokra is vonatkozik. A belőlük távozó energia vagy hő mind a környezetre, mind a pénztárcánkra negatívan hat. Ha lehetőségünk van arra, hogy szigeteljük házunkat, tegyük meg. Ez egy olyan befektetés, amely nagyon hamar megtérül. Ugyanez vonatkozik a nyári időszakra is, amikor sokkal környezetbarátabb, gazdaságosabb és egészségesebb is a megfelelő árnyékolástechnika használata, amely természetes módon hűti a lakást, mint a légkondicionálás.

forrás: unsplash

6.      Mosogatás, mosás
Ne mosogassunk folyó víz alatt. A mosogatógép segíthet a vízmegtakarításban, mivel kevesebb víz használatával éri el az eredményt, mint mi a hagyományos kézi mosogatás során. Továbbá használjunk környezetbarát, foszfátmentes mosogatószer-tablettákat a mosogatógépben.

Csak akkor mossunk, ha teli a mosógép. Vegyük figyelembe, hogy az egyes ruhadarabokat milyen magas hőfokon ajánlott mosni. Hacsak nincsenek nagyon piszkos ruháink, hagyjuk ki az előmosást, és alacsonyabb hőmérsékleten mossunk. Az ecet és illóolaj kombinációja helyettesítheti az öblítőt.

7.      Takarítás
A természetes és könnyen hozzáférhető segédeszközök, amelyekre nagyanyáink is támaszkodtak, sokkal jobb (és olcsóbb és zöldebb) szolgáltatást nyújtanak. Az ecet, a szódabikarbóna és a citrom szó szerint csodákra képes. Az ecet hatékonyan fertőtlenít – a WC-t könnyen megtisztíthatja, és eltávolíthatja a lerakódásokat és a vízkő lerakódásokat. A szódabikarbóna segít eltávolítani a zsírt, citromlével kombinálva pedig a beszáradt és ráragadt szennyeződésekkel is megbirkózik. Kémiai illatosítók helyett használjuk a természetes illóolajokat.

8.      Higiénia
Fürdés helyett zuhanyozzunk. Fogmosás közben ne hagyjuk folyni a vizet. Csöpög a csap? Javíttassuk meg minél hamarabb. Használjuk a természet ajándékait a testápoláshoz: a natúrkozmetikumok mentesek a parabénektől, káros vegyi anyagoktól, szintetikus anyagoktól, kőolajtól, toxinoktól, színezékektől.

forrás: unsplash

9.      Főzés
Főzéskor használjunk fedőt. Ez csökkenti a főzési időt. A főzőlapot mindig az edény vagy serpenyő méretéhez válasszuk. Sütéskor használjuk fel a maradékhőt, vagyis kapcsoljuk ki a hamarabb az ajánlott főzési idő vége előtt sütőt, az étel így is elkészül.

10. Utazás
Hacsak nem megyünk messzire, hagyjuk az autót a garázsban. Ha lehet, tömegközlekedéssel utazzunk. Vegyük elő a kerékpárt vagy sétáljunk. Nemcsak a természetnek, hanem magunknak is jót teszünk.

forrás: unsplash

Végül, és ami a legfontosabb: ne adjuk fel a zöld életmódot csak azért, mert nem tudjuk 100%-ban teljesíteni az összes ajánlást. Az a néhány ember, akinek tökéletesen sikerül, kisebb hatást fog gyakorolni, mint a nagy többség, aki legalább annyira igyekszik, amennyire a körülmények lehetővé teszik. Ne felejtse el élvezni az apró dolgokat, és gyűjtsön inkább élményeket, mint anyagi javakat!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás