Hirdetés

A Deutsche Bundesstiftung Umwelt Európa legnagyobb környezetvédelmi alapítványa tíz magyar fiatal diplomásnak biztosított lehetőséget, hogy 2012 szeptemberétől 10-12 hónapos gyakorlati időt töltsenek el Németországban.

A Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU), a Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvány immár harmadik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara épületében a 2012/2013-ra szóló, 10-12 hónapos kutatási ösztöndíjait.
A számos más térségbeli ország mellett 2005-től Magyarországon is évről-évre pályázatot hirdető alapítvány közép- és kelet-európai ösztöndíjprogramjának koordinátora, Dr. Nicole Freyer az ünnepség során tartott beszédében kiemelte, hogy a zsűrit az ösztöndíjak odaítélésénél idén is a szakmai utánpótlás biztosítása vezérelte. A jelentkezők közül 10 fiatal szakember pályázatát választotta ki a bíráló bizottság, akik most hivatalosan is átvehették ösztöndíj-plakettjüket. Átfogó, komplex témák nyertek ebben az évben is támogatást. Az ösztöndíjasok szeptemberben kezdik meg németországi tartózkodásukat, valamennyiük a pályázatban bemutatott kutatási témának megfelelő intézményben, vállalatnál, közigazgatási szervnél, kutatóintézetnél, vagy egyetemen. A pályázás lehetősége a környezetvédelem valamennyi tudományterületén nyitva áll a jelentkezők előtt, ami a problémák változatos, sokszempontú és összetett megközelítését teszi lehetővé. Az ösztöndíjprogramban részt vevők egymás kutatási témáiról az alapítvány adatbankja segítségével tájékozódhatnak, de személyes találkozókon is lehetőség nyílik a tapasztalatok, eredmények megosztására.

Huba Bence, a DBU magyarországi koordinátora beszélt arról, hogy ez az ösztöndíj a szakmai mellett hosszútávú emberi kapcsolatokat is épít, és figyelemmel kísérik a hazatérő ösztöndíjasok pályafutását is. A friss ösztöndíjasok már az ünnepség során felvételt nyertek a DBU magyarországi alumni szervezetébe, és megkapták a vándorstafétát is. Kovács Dániel, korábbi DBU-ösztöndíjas, bemutatta az alumnit, annak tevékenységét, és az általa szervezett programokat, de üdvözölte benne az újdonsült tagokat is, hangsúlyozva hogy nemcsak egy ösztöndíjat nyertek, de egy közösségbe is érkeztek egyben.

A kamara, mint az ünnepség házigazdája képviseletében, Gabriel A. Brennauer ügyvezető elnökségi tag az egyes országok közötti összefogás, a „hidak” építésének fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint hogy egy „zöldebb jövő” biztosítása mindannyiunk feladata. A nemzetközi szakmai kapcsolatok ápolása ennek elengedhetetlen eszköze.
Elfogadta a meghívást az ünnepségre az alapvető jogok országgyűlési biztosának jövő nemzedékekért felelős helyettese, Dr. Fülöp Sándor. Előadásában – már a Rio de Janeiro-ban ez év június 20-22. között megrendezett környezetvédelmi világcsúcs tapasztalatainak birtokában – hangsúlyozta, hogy az „eszközök” valójában mind a kezünkben vannak a környezetvédelmi problémák megoldására, csak meg kell találnunk a módját, hogy célirányosan, a megfelelő eszközzel a megfelelő problémát kezeljük. Az országhatárokon átnyúló környezetvédelmi problémák hatékony kezelése nemzetközi összefogást, szakmai tapasztalatcseréken keresztül a tudásbázis szélesítését és innovatív megoldásokat igényel. A környezetvédelemnek „hídemberekre” van szüksége, a tiszt minden lehetőségével és felelősségével együtt. A szeptembertől gyakorlati idejüket megkezdő ösztöndíjasok is ennek a feladatnak a letéteményesei.
www.dbu.de/stipendien_international

A Deutsche Bundesstiftung Umwelt, a több mint két évtizedes múltra visszatekintő német alapítvány politikailag semleges, 1990-ben törvénnyel hozták létre. Évente közel 50 millió euróval támogat példaértékű, innovatív projekteket a környezetvédelmi technika, környezetvédelmi kutatás, környezeti kommunikáció, természetvédelem és a kulturális javak védelme területén. A támogatások kedvezményezettjei első sorban kis- és középméretű vállalkozások. Az alapítvány tőkéje több mint 1,9 milliárd euró, amellyel Európa legnagyobb alapítványai egyikének számít. Az alapítvány kapcsolatokat épített ki szomszédos államokkal is. A társadalmi felelősségvállalás legalább ilyen hangsúlyos szerepet kap az alapítvány tevékenységében: partneri viszonyt alakított ki kelet-közép európai általános iskolák között, akik együtt dolgoznak a fenntarthatóság és a környezetvédelem szellemében. Az ösztöndíjprogram tehát csak egy része az alapítvány széles körű tevékenységének.

Az MOE-ösztöndíjprogram 17 kelet-közép európai ország jövőbeli szakembereinek biztosít lehetőséget gyakorlati idő eltöltésére Németországban. Az ösztöndíjprogram célja egy olyan szakember-hálózat felépítése, amelyből valamennyi nemzet profitálhat. Az együttműködést a helyi koordinátorok és alumni szervezetek segítik. Magyarországon már 7 sikeres évet zárt az alapítvány. A friss ösztöndíjasokkal 95 főre emelkedett a kitüntetettek száma.

Az alapítvány volt ösztöndíjasokat tömörítő magyarországi alumni szervezete 2008-ban alakult. A szervezet aktív szerepet vállal az alapítvány magyarországi ösztöndíjprogramjának koordinálásában is: népszerűsíti a programot, közreműködik a kiválasztás megszervezésében és lebonyolításában, és szervezi az ösztöndíjátadó ünnepséget is. Az alumni segíti továbbá a fiatal ösztöndíjasok elindulását, integrálódását. Tudományos területen is szerepet vállal nemzetközi workshopok szervezésével, egy nemzeti kapcsolati tőke kialakításával, valamint kapcsolatot tart fenn más országok alumni szervezeteivel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás