A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A pandémia kezdete óta először tíz mentett orángutánt engedtek szabadon Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén szigorú járványügyi óvintézkedések közepette; a súlyosan veszélyeztetett állatokat helikopterrel, drótkötélre erősített dobozokban szállították a rehabilitációs központból a vadon mélyébe.
Öt felnőtt hímet, három nőstényt és két hím kölyköt engedtek szabadon az indonéz állatvédelmi hatóságok felügyelete mellett, az állatok 4 és 28 év közöttiek. A borneói orangutánok (Pongo pygmaeus) mentésük előtt fogságban éltek. A Nenuah nevű 19 éves nőstényt például Thaiföldről telepítették vissza a szigetre – közölte a Borneói Orángutánmentő Alapítvány (BOSF).

A Bali nevű állatot 2003-ban mindössze négy hónapos korában mentették ki egy ültetvényről. Bőre alatt két légpuskalövedéket találtak, egyik lába eltört. Intenzív ápolást követően került a BOSF kezelésébe, most, 18 évesen készen áll arra, hogy önállóan, szabadon éljen. Számos orángutánnál lassabban zajlik a visszavadítási folyamat – írta az alapítvány.

Nagyon sok majomnak a fogságban töltött hosszú évek miatt nehézséget okoz elsajátítani azokat a készségeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy el tudják látni magukat a vadonban.  Az orángutánokról és más emberszabásúakról ismert, hogy fogékonyak az emberi légzőszervi betegségekre, ezért az állatorvosok az utolsó vizsgálatok idején védőfelszerelést és maszkot viseltek.

„A járvány ideje alatt az orángutánok szállításának legjobb módja a helikopter” – mondta Denny Kurniawan, a BOSF programmenedzsere. Autóval ugyanis három napba telt volna eljutni a célállomásra számos településen át, ami növelte volna a koronavírus-fertőzés kockázatát. Az alapítvány minden követ megmozgatott, hogy a sokat szenvedett állatoknak ne kelljen a szükségesnél hosszabb időt tölteniük a vadonba engedésre várva.

A Természetvédelmi Világszövetség szerint mintegy 100 ezer borneói orángután él szabadon. A populáció az elmúlt 60 évben kevesebb mint a felére csökkent. Az orángutánokat az orvvadászat mellett élőhelyük visszaszorulása is fenyegeti, mivel nagy erdős területeket irtanak ki többek között pálmaolajat termelő ültetvények számára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek