A rovat kizárólagos támogatója

Azt nem tudjuk megmondani, hol lehet üzemanyagot kapni, csak abban segíthetünk, hogy ami maradt az üzemanyagtartályban, az tovább tartson. Nagy csodák persze nincsenek:

azonos közlekedési környezetben, azonos autó és azonos sofőr nem fog nagyságrenddel kevesebbet fogyasztani alapvetően normális hétköznapi használat mellett.

Valamennyit azonban mindig lehet faragni a fogyasztásból anélkül, hogy lassan mozgó útakadállyá válna a spórolni vágyó autós. Az is tény, hogy minél magasabb az alapfogyasztás, annál nagyobb eséllyel lehet lejjebb szorítani. Könnyebb 12 literből lefaragni, mint 4,5-ből. De íme a tippek:

  1. Ne cipelj felesleges súlyokat! Sokan hordanak maguknál egy fél autókozmetikát, vagy a kutya összes holmiját, meg a nyárról bentfelejtett kiránduló cuccokat. Könnyen összejön 30-40 kg, amit feleslegesen cipel a kocsi, ki kell pakolni, pár deci nyerhető vele.
  2. Ne növeld a légellenállást! Elsősorban fentfelejtett tetőcsomagtartók, bringatartók, tetőboxok a ludasok, ezek 10 százalékkal is növelhetik az átlagfogyasztást – persze nem városi dugóban, ott csak a súlyuk számít minden gyorsításkor.
  3. Állítsd be a megfelelő guminyomást! Na ez tényleg nagyon számít. Puha abroncsokkal nevetve összejön 15 százalék többletfogyasztás, mert az üzemanyag energiája arra pazarlódik, hogy a gumit masszírozza. És amúgy alacsony guminyomással nem is annyira gurulóképes a kocsi, így a motorféküzem fogyasztásmentes szakasza is rövidül.
  4. Használd a start-stop rendszert (ha van)! És ez esetben, hogy értelme is legyen a városi forgalomban ne gurulgass a sor vége felé, hanem juss el odáig és fékezz normálisan. Előbb leállítja a rendszer a motort, ami leállítva fogyasztja a legkevesebbet.
  5. Kerüld az ok nélküli erőteljes gyorsításokat, főleg emelkedőn felfelé! Ez üzemanyagigényes cselekedet. Igazodj a forgalom dinamikájához, az a többieket sem idegesíti.
  6. Elindulás után normálisan gyorsíts és vált fel az utazósebességhez legjobban illő sebességfokozatba! Alacsonyabb fokozatba „pörgetve”, vagy túl korai felváltással kínozva egyaránt többet fog fogyasztani a motor.
  7. Tartsd karban a kocsid! Egy régen cserélt légszűrő, egy bágyadt szikrát adó gyújtógyertya, egy üzemanyagporlasztás helyett „pisilő” befecskendezőszelep a teljesítményesés mellett szintén többletfogyasztást okoz: 10-20 százalék is lehet a motor elhanyagoltságától függően.
  8. Ha plug-in-hibridet használsz, azaz tölthető akkumulátoros hibridet, akkor töltsd fel mindig a lemerült akkut! Így csak áramhasználattal is szépen el lehet lavírozni napi 30-50 km-t, és nem fog annyira aggasztani az üzemanyaghiány.
  9. Ha leparkoltál állítsd le a motort, ne járjon feleslegesen! És akkor kapcsold le a világítást is, mert nagyon zavaró a többi közlekedőnek, ha egy parkoló autó fényszórói fel vannak kapcsolva. (Az automata kapcsolóknál is megoldható a lekapcsolás, benne van a használati utasításban, de a piktogramokból is kikövetkeztethető).
  10. Kerüld a rövid utakra való használatot! Hidegüzemben fogyaszt a legtöbbet a motor.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek